Hlavní obsah

Jablonec chce koupit od Komerční banky dva obrazy, které má zatím půjčené

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Jablonec nad Nisou jedná s Komerční bankou o odkoupení dvou rozměrných obrazů, které v současné době zdobí malé zasedací místnosti vedle hlavního sálu zastupitelstva v budově radnice.

Článek

„Oba salonky prošly v roce 2017 obnovou, která jim vrátila podobu z 30. let minulého století. Obrazy, které je zdobí, má město dlouhodobě zapůjčené, rádo by je ale získalo do vlastnictví. Podle odborného odhadu by za ně mělo zaplatit kolem 160 000 korun,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Jde o dva obrazy od místních předválečných výtvarníků, Jablonec od Romana Dresslera a Potok v zimě, jehož autorem je jizerskohorský výtvarník Eduard Enzmann. „Obě díla jsou vypůjčená od Komerční banky, která je původně měla ve své budově v Jablonci nad Nisou, a po prodeji budovy je umístila do depozitáře,“ doplnil primátor Jiří Čeřovský.

Původně nebyla banka ochotná obrazy jablonecké radnici poskytnout jinak než formou výpůjčky, aktuální smlouva platí do konce roku 2023. „Protože se jedná o díla dodávající prostorům eleganci a jsou oblíbená i u veřejnosti díky svému lokálnímu charakteru, začali jsme opakovaně s Komerční bankou jednat o možnosti jejich odkupu za cenu dle znaleckého posudku. Zástupci banky nyní prodej připustili jako možný s tím, že v případě zájmu města o něm rozhodne vedení banky,“ doplnila Fričová.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Funkcionalistickou budovu postavili v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Město v minulých letech investovalo do její obnovy desítky milionů korun a vrátilo klíčovým interiérům podobu z 30. let. Opravená je fasáda i okna, obnovou prošly také zasedací sály nebo vstup. Vestibul dostal nové lucerny, které v něm chyběly, protože na ně při stavbě radnice nezbyly peníze. Hlavní sál zastupitelstva i menší ze salonků mají nové osvětlení vyrobené podle původní Winterových návrhů.

Reklama

Související témata:

Doporučované