Hlavní obsah

Jablonecké energetické se vracejí klienti, kteří se kvůli vysokým cenám odpojili

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jablonecké energetické (JE) se vracejí odběratelé, kteří se před lety kvůli vysokým cenám tepla ve městě od centrálního zásobování odpojili a investovali do vlastních kotelen.

Článek

Navzdory zdražení plynu se firmě podařilo udržet přijatelné ceny, od nového roku zdražila téměř o 17 procent, za gigajoule tak platí odběratelé včetně DPH podle tarifu 681 korun nebo 699 korun. S nárůstem cen plynu se zájem o opětovné připojení zvýšil.

Od loňského jara dodává JE znovu obyvatelům domu v Křišťálové ulici, který se kvůli vysokým cenám odpojil před deseti lety a pořídil si vlastní kotelnu. Koncem loňského roku přešlo zpět také 150 bytů včetně bytového domu v ulici U Tenisu. Jablonecká energetická tak teď podle Kočího dodává teplo a teplou vodu celému sídlišti Horní Proseč. V následujících týdnech společnost znovu připojí do systému také 50 bytů ze sídliště Abeceda.

Pokud jsou bytové domy na trase soustavy, je možné je připojit do systému dálkového zásobování, například v případě Abecedy je to zdroj v Liberecké ulici. Další možností je, že JE převezme do správy celou technologii domovní kotelny od nákupu plynu přes vlastní obsluhu, napojení na on-line dispečink až po revize a údržbu. „Plyn nakupujeme uvážlivě a ve větších objemech, situaci neustále monitorujeme a jsme schopni reagovat obratem. To je pro bytová družstva nebo společenství vlastníků problematické až nemožné,“ doplnil ředitel firmy Boris Pospíšil.

Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) patřila do roku 2013 do skupiny MVV, která je jednou z největších teplárenských skupin v Česku. Město Jablonec vlastnilo jen minoritní podíl 34,22 procenta akcií. Oba vlastníci se nemohli dohodnout na způsobu modernizace zastaralého a ztrátového systému centrálního vytápění. Jablonec proto nakonec majoritní akciový podíl od MVV Energie CZ za 203 milionů korun odkoupil, od poloviny roku 2013 je tak statutární město jediným vlastníkem.

V roce 2013, kdy Jablonec teplárenskou firmu přebíral, platili odběratelé za gigajoule tepla přes 800 korun a teplo v Jablonci patřilo k nejdražším v zemi. Ceny se ale podařilo výrazně snížit díky výstavbě nových plynových kotelen a modernizaci systému, která v letech 2014 až 2016 přišla na 264 milionů korun, z toho 50 milionů se podařilo získat z dotačních programů. Teplo pomáhají zlevnit také kogenerační jednotky, cenu JE částečně dotuje i prodejem emisních povolenek, které už nepotřebuje. Do budoucna plánuje firma využít také solární panely, na jedné kotelně už je zkouší.

Na centrální vytápění je dnes v Jablonci napojeno na 4000 domácností, desítky firem a institucí i průmyslových areálů. V budoucnu se počítá i s připojením nemocnice.

Reklama

Doporučované