Hlavní obsah

Kvůli rekonstrukci mostu v Jablonci budou kamiony jezdit přes Železný Brod

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Přes Železný Brod, Tanvald a Jablonecké Paseky budou muset od 4. dubna jezdit nákladní auta mířící do Jablonce nad Nisou.

Článek

Důvodem je rekonstrukce mostu na příjezdu do centra Jablonce v ulici Nová Pražská, která je součástí hlavního tahu I/65. Kvůli demolici a výstavbě mostu nad železniční tratí se kamiony ve směru od Rychnova u Jablonce do města nedostanou, osobní auta a autobusy budou jezdit po objízdných trasách, řekl dnes ČTK primátor Miloš Vele (ODS).

Pro kamiony bude platit stejná objížďka jako v době, kdy se rekonstruovala křižovatka u Rádelského mlýna na hlavním tahu I/35 z Liberce na Prahu, tedy od Turnova na Železný Brod. „Osobní a autobusová doprava bude svedena z Pražské do ulice V Aleji, kde Ředitelství silnic a dálnic upraví pro plynulý provoz zpomalující prahy. Po dokončení opravy mostu uvede ulici V Aleji opět do původního stavu,“ řekl Vele. Doprava v opačném směru z centra na Rychnov bude svedena do jednoho pruhu.

Rekonstrukce mostu přijde bez DPH na 17,65 milionu korun, zakázku získala společnost Eurovia CS. „Stavební práce by měla mít hotové do konce srpna. Během stavebních prací dojde ke dvěma výlukám s náhradní autobusovou dopravou Jablonec nad Nisou – Smržovka, a to od 1. do 11. května z důvodu demolice konstrukce a 5. až 9. června, kdy bude probíhat osazení nosníků,“ sdělila Dana Zikešová, severočeská mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je investorem.

Uzavírka Nové Pražské přinese také změny v městské dopravě, zrušena bude zastávka U Gymnázia ve směru do centra, nahradí ji zastávka v Pražské. „Dostal jsem ujištění, že veškeré prvky mostní konstrukce jsou vyrobené a že jsou připravené, takže by nemělo nic ohrozit ten termín, který je ve smlouvě,“ řekl Vele. Výluk na železnici využije město Jablonec také k vlastním projektům, opravovat se chystá dva mosty vedoucí přes železniční trať – lávku v Horské ulici a most v ulici Pod Kynastem.

Rekonstrukce mostu Pod Kynastem v Jabloneckých Pasekách počítá s výměnou nosné konstrukce a přestavbou spodní stavby, nová nosná konstrukce bude z obloukových železobetonových prefabrikátů s monolitickými čelními zdmi. Podle primátorova náměstka Jakuba Chuchlíka (Piráti) bude stavba poměrně náročná, a není ji tak možné dělat za provozu na rušné železniční trati do Jizerských hor a Krkonoš. Lávku v Horské ulici museli už před rokem kvůli havarijnímu stavu uzavřít, hrozilo, že se zřítí do kolejiště. Teď ji nahradí nová konstrukce.

Reklama

Doporučované