Hlavní obsah

Kvůli ukončení dodávek plynu firmou Lumius zdraží v Novém Boru teplo o 80 procent

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli ukončení dodávek plynu firmou Lumius zdraží od února v Novém Boru teplo z centrální teplárny o 80 procent. Pro domácnosti to bude znamenat zvýšení ceny z 572 korun za gigajoule na 990 korun, zhruba o 9600 korun ročně navíc.

Článek

Společnost Teplo Nový Bor navyšuje z 572 korun za gigajoule na 990 korun. Pro průměrnou domácnost se spotřebou 23 GJ, to za rok znamená 9600 korun navíc. Firma už připravuje právní kroky a chce po dodavateli, který podle města ukončil dodávky v rozporu se smlouvou, vymáhat náhradu škody.

Nový Bor je s 11 600 obyvateli pátým největším městem v Libereckém kraji, jednostranné ukončení dodávek plynu od firmy Lumius a zdražení tepla se dotkne zhruba třetiny tamních domácností, ale také některých příspěvkových organizací města, jako jsou třeba školy. „Uvědomujeme si, že školy mají omezený rozpočet a není možné, aby se děti učily v bundách, proto jsme připraveni navýšení cen hradit z rezervy města,“ řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Ocenil, že provozovatel teplárenské soustavy okamžitě zajistil plynulé pokračování dodávek tepla.

„K ukončení dodávek plynu došlo za naprosto bezprecedentních podmínek, kdy nám i přes uzavřenou dlouhodobou fixní smlouvu bylo 11. ledna oznámeno, že od 15. ledna společnost Lumius ztratila možnost dodávat plyn. Teplo Nový Bor navíc nebylo možné zařadit pod takzvaného dodavatele poslední instance (DPI),“ uvedl jednatel novoborské teplárny Michal Vlček. Podle něj tak hrozilo zastavení dodávek tepla.

„Situaci jsme začali okamžitě řešit a během tří dnů se nám podařilo uzavřít novou smlouvu s jiným dodavatelem,“ řekl Vlček. Firma oslovila pět jiných velkých dodavatelů plynu, z nichž ovšem nabídku podali pouze dva. Ostatní firmy podle něj poslaly jen informaci, že není v jejich možnostech poptané množství plynu zajistit. Nejvýhodnější cenu nabídla společnost ČEZ ESCO. „Krizovou situaci jsme tak zažehnali, nicméně vzhledem k aktuálním tržním cenám plynu bude nutné přistoupit k navýšení ceny tepla od února,“ dodal Vlček.

Problémy se zajištěním dodávek elektřiny a plynu pro tisíce odběratelů v Česku začaly loni 13. října, když skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny a plynu zhruba 900 tisíc klientů. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Lumius oznámil ukončení dodávek plynu a elektřiny 11. ledna, postihlo to přibližně 1500 zákazníků. Je mezi nimi i 19 organizací Libereckého kraje včetně samotného krajského úřadu, kterým Lumius dodával elektřinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované