Hlavní obsah

Liberci chybí, že nemůže vyhlašovat bezdoplatkové zóny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberci chybí, že nemůže vyhlašovat bezdoplatkové zóny. Bez toho neumí vyřešit problémy spojené s ubytovnou v Horním Hanychově.

Článek

„Očekával bych, že se zákonodárci po zrušení zón nějak posnaží a uzákoní jiné řešení, které by obcím mohlo pomoci, takto jsme úplně bezrucí. A to je dlouhodobě neudržitelné,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Ústavní soud loni v září rozhodl o zrušení dvou klíčových paragrafů zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat tyto zóny, kde ztrácejí noví nájemníci nárok na doplatky na bydlení. V souvislosti s ubytovnou v Ještědské ulici v Liberci jsou podle náměstka potíže v sousedském soužití, problémy přináší i špatný technický stav budovy a častá fluktuace ubytovaných. „Posíláme tam pravidelně městskou policii i asistenty prevence kriminality, problém zůstává,“ uvedl Langr. Kdyby to bylo možné, vznik bezdoplatkové zóny pro tuto ubytovnu by inicioval.

Bezdoplatkovou zónu pro ulice Jiráskova, Žižkova a Mariánská v centru města by chtěla mít i Česká Lípa. Původně ji vyhlásila loni na začátku září, v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu ale platila jen několik týdnů. „Oblast je samozřejmě stále pod zvýšeným monitoringem městských strážníků. Z jejich statistik vyplývá, že většinu přestupků v této ulici tvoří přestupky v dopravě - parkování,“ uvedla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Ojedinělé přestupky spáchali v této lokalitě i bezdomovci.

Reklama

Doporučované