Hlavní obsah

Liberec daruje kraji část pozemků na letišti pro potřeby záchranné služby

Foto: ÖAMTC

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec daruje Libereckému kraji část pozemků na letišti pro potřeby krajské záchranné služby, která tam rozšiřuje a modernizuje svoji leteckou a pozemní základnu. Odsouhlasilo to dnes zastupitelstvo města.

Článek

Proti daru byla opozice, která navrhovala dlouhodobý pronájem, směnu pozemků nebo prodej. Město na kraj převede zhruba 780 metrů čtverečních, které jsou okolo základny a mají podle znaleckého posudku hodnotu zhruba 350 tisíc korun.

Náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO) uvedl, že hlavním důvodem k bezúplatnému převodu je veřejný zájem. „To znamená pozemek, který bude sloužit pro zdravotnickou záchrannou službu, je evidentně veřejný zájem, proto vycházíme kraji vstříc a pozemek jsme se rozhodli věnovat,“ řekl náměstek.

Liberec věnuje kraji pozemek ve tvaru skoby, přes který vede jediná přístupová komunikace k základně i nově budované přístavbě, v níž bude také sanitka pro ošetření a převoz pacientů s vysoce nakažlivými nemocemi. Přes tento pozemek vede také jediná transportní cesta pozemní přepravy vrtulníku z osvětleného heliportu do hangáru. Na základě požadavku Úřadu pro civilní letectví využije záchranná služba část získaného pozemku pro podzemní uložení technologií pro hasicí systém heliportu, který musí vybudovat do konce letošního roku. „Čili oni by stejně potřebovali od nás věcné břemeno nebo pronájem a tím se samozřejmě pozemek znehodnotí a ztratil by hodnotu,“ dodal Karban.

Opozice zopakovala své argumenty z dřívějších projednání k tomuto převodu z města na kraj. Například opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL) znovu uvedla, že zajištění činnosti záchranné služby je povinností kraje, který je na tom navíc finančně výrazně lépe než Liberec. Její kolegové argumentovali neúspěšně i tím, že v jiných případech kraj pozemky od měst vykupuje, nebo tím, že záchranná služba na tomto místě nemusí být navždy a Liberec tak ztratí vliv na budoucí využití tohoto místa.

Záchranná služba o převod usilovala kvůli scelení pozemků. „Aby to bylo pod naší patronací, abychom neměli část příjezdové plochy, přistávací plochy a tankovací plochy a mezitím byl pozemek Liberce, proto jsme si o převod zažádali,“ uvedl již dříve mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Záchranná služba nyní svoji základnu na letišti modernizuje a dostavuje. Díky projektu zhruba za 30 milionů korun získají záchranáři nejen nové garáže, ale přibudou také pokoje pro personál, toalety a sprcha, sklady nebo šatny pro leteckou i pozemní posádku. Hotové by to mělo být letos v září.

Reklama

Doporučované