Hlavní obsah

Liberec stavěl parkoviště bez stavebního povolení, nyní ho dodatečně získal

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec dodatečně získal stavební povolení na vybudování parkoviště u největšího panelového domu ve městě zvaném Hokejka. V tiskové zprávě o tom dnes informoval radní města Petr Židek (ODS).

Článek

Výstavbu parkovací plochy zahájila radnice letos na jaře bez povolení, což opozice kritizovala a stavební úřad nařídil zastavení prací.

Vedení města zahájení prací bez stavebního povolení odůvodňovalo tím, že by jinak letos parkoviště nestihlo rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň. Argumentovalo i tím, že mělo souhlasná stanoviska všech dotčených úřadů a jen „zbývalo“ vydat rozhodnutí. V opakovaném řízení stavební úřad výstavbu parkoviště dodatečně povolil. Podle radního rozhodnutí nabylo právní moci, a stavební firma tak může parkoviště dokončit. „To vše by mělo proběhnout co nejdříve, aby mohli místní obyvatelé jeho kapacitu naplno legálně využívat,“ dodal Židek.

Za rozšíření parkoviště o 100 na 153 míst zaplatí radnice zhruba pět milionů korun. Mělo by napomoci snížit nedostatek míst k parkování v této lokalitě. Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních.

Radnice čelí kritice i kvůli dalšímu záměru, jak zvýšit počet míst v této lokalitě. Chce vytvořit systém jednosměrných ulic, čímž by legalizovala současný stav, kdy v rozporu se silničním zákonem parkují auta v ulicích s obousměrným provozem a nenechávají tak tři metry volné šíře pro každý směr jízdy, tedy šest metrů. Radnice si od zjednosměrnění slibuje, že tak oficiálně přibude zhruba 500 míst. Část místních ale s takovou úpravou nesouhlasí, petici podepsalo přes 300 lidí. Obávají se toho, že kvůli kroužícím autům přestanou být klidnou čtvrtí, že se jim výrazně prodlouží cesta k domovům a argumentují i tím, že u nich ani obyvatelé sídliště neparkují.

„Velká část toho řešeného území není sídliště, ale je to oblast, kde jsou rodinné a řadové domy, a tam žádný problém není. Tam každý má svoji garáž nebo příjezdovou cestu, na které se parkuje,“ řekl již dříve jeden z místních obyvatel Lukáš Voplakal. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) už dříve uvedl, že na základě připomínek nechají projektanta návrh upravit a poté ho posoudí ještě jeden odborník.

Reklama

Doporučované