Hlavní obsah

Liberec zahájil architektonickou soutěž na podobu Papírového náměstí

Foto: Kettle Collective

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec dnes zahájil mezinárodní architektonickou soutěž na podobu oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru. Radnice oslovila 65 ateliérů, vítězný návrh by měl být známý v září.

Článek

„Podobně náročnou soutěž Liberec vypisuje po dlouhých 20 letech, a to rovnou na jeden z nejzajímavějších a zároveň nejtěžších úkolů ve městě – proměnu takzvaného Papíráku. Přestože se v minulosti na toto území soustředilo už několik generací architektů, stále hledá svou budoucí podobu,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Tato lokalita patří mezi nejzanedbanější místa v centru stotisícového města, i když v posledních letech zde některé domy byly opraveny. „Jde o čtvrť, která se pro část obyvatel města stala místem zmaru, zatímco jiní v ní spatřují prostor úzce spjatý s cennou historií Liberce, nebo svobodný prostor, který má ohromný potenciál. Za mě je to ale především možnost, jak vyřešit budoucí podobu této lokality,“ uvedl vedoucí kanceláře architektury města Jiří Janďourek.

Rozvoj této části města by podle něj chtěli na radnici nasměrovat ke kulturně kreativní čtvrti, jež by měla být uhlíkově neutrální. „Nebude to jednoduché, protože to místo v sobě ukrývá mnoho otazníků a nevyřčených otázek. Kolegové architekti proto stojí před velkou výzvou, nicméně jsem přesvědčený, že se nám sejde řada skvělých návrhů,“ dodal Janďourek.

Pozemky v této oblasti má asi 20 různých vlastníků, město jich tam vlastní nejvíce. Patří mu zhruba 10.000 metrů čtverečních. Na základě výsledků soutěže vznikne územní studie tohoto území a architektonicko - krajinářský návrh městských teras, které ohraničují území takzvaného Papírového náměstí. Jen náklady nutné ke zvelebení městských teras radnice odhaduje na 30 milionů korun.

Reklama

Doporučované