Hlavní obsah

Liberecký kraj chce zvýšit zájem o kulturu zvýhodněným vstupným

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Propojit by tak mohl muzea a galerii s botanickou a zoologickou zahradou, které od Nového roku přebírá od města Liberce.

Článek

Kraj tak bude od ledna zřizovatelem tří muzeí, galerie, krajské knihovny a dvou zahrad, pět organizací je v Liberci, zbylá muzea v Turnově a České Lípě. Zvýhodněné vstupné by mohlo pomoci zvýšit jejich návštěvnost, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

„Budeme s tím chtít pracovat cestou nějaké elektronické vstupenky, pokud půjdete do jedné organizace, tak budete mít zvýhodněné vstupné do další. Motivace lidí přijít někam, kde mají nějakou výhodu, je velká a v současné složité situaci, kdy je návštěvnost kulturních organizací na 30 až 50 procentech, se budeme snažit ji podpořit,“ doplnila náměstkyně. Nevyloučila přitom, že by do systému nemusely být zapojeny jen organizace krajské, ale i městské nebo soukromé.

Příprava systému podle Vinklátové nějakou dobu potrvá. „Třeba se nám to už na turistickou sezonu podaří, ale vidím to jako příliš krátkou dobu. Chce to nějakou přípravu a promyšlení toho ekonomického modelu, tak bychom spíš šli s kalendářním rokem, takže by to bylo až od ledna 2023,“ dodala.

Kraj přebírá zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Liberec naopak získá domovy seniorů ve Vratislavicích nad Nisou a Františkově. Dohromady v nich žije 300 seniorů, přičemž zhruba 80 procent z nich pochází z krajského města. Směna má pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech až půl miliardy korun, které ale město nemělo.

Celkově jde o převod majetku zhruba za tři čtvrtě miliardy korun. Pro Liberecký kraj to bude znamenat na nákladech v příštím roce 65 milionů navíc, rozpočet už s tím podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) počítá. Město se zavázalo na investice v zahradách přispívat 25 miliony korun ročně.

Reklama

Doporučované