Hlavní obsah

Liberecký kraj chystá rekonstrukci silnice v Rokytnici nad Jizerou za 228 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci silnice druhé třídy v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku. Podle odhadu projektantů přijde obnova průtahu horským střediskem od silnice I/14 včetně DPH bezmála na 228 milionů korun.

Článek

Na náročném projektu se bude podílet i město Rokytnice, které plánuje dobudování chodníků, parkovacích míst, dešťové kanalizace nebo veřejného osvětlení, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Na přípravě rekonstrukce hlavní silnice v největším zimním středisku Libereckého kraje se podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) pracuje od roku 2013. Stavba bude kvůli náročnosti rozdělena do tří etap, první by měla začít v příštím roce. Krajští radní už schválili smlouvu o společném postupu s městem, společně tak budou vybírat dodavatele i technický dozor a koordinátora bezpečnosti.

Liberecký kraj přijde podle odhadů rekonstrukce bezmála na 187 milionů korun, na projekt chce žádat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), odkud může získat až 130 milionů korun. „Jde o náročnou stavbu, která zahrnuje i rekonstrukci dvou mostů,“ řekl Sviták. První etapa přijde zhruba na 60 milionů korun a končit bude na náměstí. Rokytnici bude dobudování chodníků a další stavby stát podle odhadu dalších zhruba 41 milionů, žádat bude dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Nejde o první podobný projekt Libereckého kraje, na kterém spolupracuje s obcemi. Zatím největší akcí byla rekonstrukce krajské silnice II/610 z Turnova na hranici se Středočeským krajem. Na projektu za více než 200 milionů korun se vedle kraje a Turnova podílely i Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice, které financovaly dostavbu a úpravu chodníků, přechodů pro chodce, nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení. Společným projektem byla i rekonstrukce silnice třetí třídy v Oldřichově v Hájích na Liberecku bezmála za 166 milionů korun.

Díky masivním investicím se stav silnic v Libereckém kraji v posledních letech zlepšuje. Od roku 2006 dal kraj do rekonstrukce svých silnic druhé a třetí třídy za přispění státních a evropských dotací přes devět miliard korun, dalších 4,7 miliardy šlo do jejich údržby.

Reklama

Související témata:

Doporučované