Hlavní obsah

Liberecký kraj dá na sociální služby na začátku roku třikrát víc než letos

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj opět pomůže sociálním službám s financováním na začátku příštího roku. Jde o spoluúčast, kterou kraj postupně zvýšil z pěti milionů na deset milionů loni a letos.

Článek

Na začátku příštího roku dá sociálním službám 30 milionů korun, to je třikrát víc než letos. Kraj touto cestou už řadu let pomáhá zachovat kvalitu poskytovaných služeb do doby, než přijdou státní dotace, řekl ČTK náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

„Je to proto, aby poskytovatelé neměli na začátku roku starosti, že nemají z čeho zaplatit lidi v terénních a dalších sociálních službách. Příspěvek se netýká našich krajských organizací a netýká se ani poskytovatelů, jejichž zřizovateli jsou města a obce. Předpokládáme, že jim to vydrží zhruba na první čtvrtletí a pak snad dorazí příspěvky z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV),“ doplnil Tulpa. Celkem tak podle něj kraj podpoří 106 organizací.

Kraj dostal žádosti od 107 organizací, což jsou zhruba dvě třetiny poskytovatelů v kraji. Dohromady žádali 48,8 milionu korun, jednu žádost ale musel podle Tulpy kvůli nedostatkům kraj vyřadit, organizace také dostanou méně peněz, než žádaly. Pro větší podporu na začátku příštího roku se vedení kraje rozhodlo kvůli rostoucím nákladům na energie a mzdy, ale také kvůli změně vlády, což se může projevit ve zpoždění dotací. „Pro následující rok tam máme předběžně 20 milionů,“ dodal hejtmanův náměstek.

Náklady na sociální služby v Libereckém kraji rostou, důvodem není jen zvyšování mezd a provozních nákladů, ale také rozšiřující se síť služeb. Pro příští rok žádá kraj od státu na zajištění sociálních služeb 1,287 miliardy korun, což je zhruba o pětinu víc, než chtěl na letošní rok. Z požadovaných 1,062 miliardy korun ale letos kraj dostal jen 865 milionů. Za posledních sedm let byl podle Tulpy pouze v roce 2017 požadavek kraje uspokojen takřka stoprocentně, jinak dostal o devět až 27 procent méně, než žádal.

V základní síti kraje je 243 sociálních služeb, o dotace žádá podle Tulpy 223 z nich. Zbývající jsou napřímo financované ministerstvem práce a sociálních věcí. Sám kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb téměř pro 1 700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují zhruba 70 procent lůžkové péče v kraji. Lůžek je v základní síti v kraji bezmála 2 500. V základní síti sociálních služeb v kraji pracuje přes 2 200 lidí. Státní dotace na sociální služby pokrývá necelou polovinu skutečných nákladů, ty letos v kraji přesáhnou dvě miliardy korun. Chybějící peníze přidávají zřizovatelé, podílejí se i klienti.

Reklama

Doporučované