Hlavní obsah

Liberecký kraj podpoří i příští rok výstavbu stání pro karavany a obytné vozy

Foto: Anton Watman, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj podpoří i v příštím roce výstavbu stání pro obytné vozy a karavany se zázemím - takzvané stellplatzy. Když zůstaly kvůli koronaviru zavřené hotely, penziony i kempy, ukázalo se, že takové služby v kraji chybí.

Článek

Liberecký kraj už letos podpořil výstavbu parkovacích míst pro karavany dotacemi z programu na podporu cestovního ruchu a v příštím roce s dotacemi počítá znovu. V programu, jehož vyhlášení schválilo krajské zastupitelstvo, jsou znovu tři miliony korun.

„Na dotační programy je v rozpočtu na příští rok necelých 111 milionů korun, částka je stabilizovaná i na další roky. Dotační programy se rok od roku trochu mění. V letošním roce se poprvé vypisovala podpora stavby karavanových stání a ten program bude i v příštím roce. Je ale poměrně přesně vymezen, aby se doplnily lokality, ve kterých tato infrastruktura pro turisty není k dispozici, a nestavěli jsme je naopak tam, kde už k dispozici jsou,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Takzvaný stellplatz je prostor, kde lze s karavanem nebo obytným vozem zůstat přes noc a provést základní údržbu - vyprázdnit toaletu, vylít takzvanou šedou vodu, doplnit čistou a pitnou vodu na další cesty, dobít baterie nebo vyhodit komunální odpad. V Česku zatím na rozdíl od západní Evropy síť takových stanovišť chybí. Liberecký kraj letos podpořil sedm projektů, díky kterým by mělo vzniknout zhruba 40 stání. V příštím roce mohou o dotaci žádat už jen obce ze správních obvodů České Lípy, Liberce, Jablonce nad Nisou, Železného Brodu a Jilemnice.

„Chceme doplnit síť na území Libereckého kraje tak, abychom měli jednotlivá místa v maximální dojezdové vzdálenosti 30 kilometrů od sebe. U rozvoje doprovodné turistické infrastruktury je program s tímto tématem vyhlášen naposledy, příští rok bychom rádi vyhlásili nové téma,“ doplnila náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj), která dnes materiál do zastupitelstva předkládala. Žádosti bude možné podávat od 24. ledna příštího roku do 22. dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované