Hlavní obsah

Liberecký kraj vypíše konkurz na ředitele zoo a botanické zahrady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj vypíše konkurz na ředitele zoologické a botanické zahrady, které na začátku letošního roku převzal od města Liberce.

Článek

Přihlásit se mohou i současní ředitelé obou zahrad. Noví, či staronoví ředitelé by měli nastoupit od 1. ledna 2023, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Stejně jako v případě konkurzů na ředitele krajských škol či jiných příspěvkových organizací získají smlouvu na šest let. Uchazeči se mohou hlásit do konce srpna.

„My jsme už loni při vyjednávání o převzetí botanické a zoologické zahrady jako kraj avizovali, že výběrové řízení v nějakém čase připravíme s tím, že v letošním roce bude ještě čas na dokončení převodu obou organizací. Obě organizace jsou hodně odborné a myslím, že právě odbornost by měla rozhodnout o výběru. Přestože to zákon nevyžaduje, tak máme nastavené šestileté funkční období, aby ti ředitelé v pravidelném intervalu museli obhajovat svou práci a možná aby sami museli zrekapitulovat, co se jim povedlo, a co ne, a kam chtějí směřovat,“ doplnil hejtman.

Botanickou zahradu doposud vede Miloslav Studnička a zoologickou zahradu David Nejedlo. „Jejich hlavním úkolem bylo, přesměrovat všechny činnosti z městských příspěvkových organizací na krajské. Tento proces se daří úspěšně zvládnout, a proto je načase, hledat na jejich místa nové kandidáty. Pevně věřím, že se nám podaří najít stejně významné a zkušené odborníky,“ doplnila náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj převzal od města Liberce od nového roku zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Na oplátku předal kraj městu domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích v nichž žije 300 klientů, z nichž zhruba 80 procent pochází z krajského města. Směna by měla pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné dát v nejbližších letech až půl miliardy korun, které ale město nemělo.

Reklama

Doporučované