Hlavní obsah

Na Českolipsku dokončili transformaci Domova Sluneční dvůr za 74 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Domov Sluneční dvůr v Jestřebí pečuje o ženy s mentálním a kombinovaným postižením. Nové moderní domy pro klientky za 74 milionů korun vyrostly v České Lípě, Sosnové a teď poslední tři dokončili stavbaři přímo v Jestřebí.

Článek

Rekonstrukcí prošla také dvoupatrová budova, která poskytne zázemí pro vedení domova a prostory pro centrum denních aktivit pro klienty, řekl při slavnostním otevření ředitel domova Pavel Kos.

V Sosnové dokončili nové bydlení pro 18 klientek, stěhovat se tam ale budou až po Novém roce. „Vánoční výzdoba je na staré budově a teď bychom to museli všechno stěhovat. Klientky se tak budou stěhovat až 4. ledna, do té doby si dovybaví jednotlivé domácnosti podle svého, obrázky na zdi, květinami a podobně. Většinou se do nového těší, protože už si byly vybírat pokoje, každá už ví, kde bude bydlet. Máme samozřejmě i klientku, které se to nelíbí, protože se bojí toho nového,“ doplnil ředitel domova.

Domov Sluneční dvůr v Jestřebí je druhým krajským zařízením v Libereckém kraji, kde se podařilo transformaci dokončit, tím prvním byl domov v Mařenicích. Projekt začal před 14 lety. „Dokončení domova v Jestřebí je jedním z vrcholů transformace, která byla náročným procesem z hlediska časového i finančního. Z jednoho ústavního zařízení vznikly čtyři nové, skutečné domovy pro handicapované. V transformaci dalších zařízení pokračujeme, v nejbližších době začne stavba dalších domů v Nové Vsi a v Semilech,“ doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Jestřebí vyrostl nový jednopodlažní objekt se třemi vzájemně propojenými domy. Každý z nich je samostatnou domácností pro šest klientů, každý má vlastní pokoj, k dispozici mají společný obývací pokoj, kuchyň, sociální zázemí a také prádelnu. „Bude to pro ně určitě lepší, příjemnější, naučí se se sebou pracovat, máme zkušenosti z Mařenic, kde se ty osůbky naučily samostatně si vařit, dokonce si vyprat. Cílem je co největší soběstačnost,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Taková služba je o něco dražší, protože vyžaduje víc lidí, kteří postiženým asistují a starají se, aby vše správně fungovalo. Domov Sluneční dvůr, který se teď na čtyřech místech stará o 43 klientek, z nichž nejmladší je 37 let, potřebuje podle Kose na zajištění péče 66 lidí. V jednotlivých domech jsou totiž nejen klientky, které jsou s mírnou dopomocí soběstačné, ale také ženy, které jsou kvůli postižení nebo stáří upoutané na lůžko a potřebují 24hodinovou péči. „Všechny domy jsou proto bezbariérové a dveře mají tak široké, aby se s lůžkem dalo vyjet ven,“ dodal ředitel domova.

Transformace Domova Sluneční dvůr stejně jako dalších pobytových zařízení sociálních služeb začala v Libereckém kraji v roce 2007 s cílem je zapojit klienty s mentálním postižením víc do společnosti. V minulosti byly ústavy často mimo obce, i domov v Jestřebí je od obce vzdálený půldruhého kilometru. Klientky se měly do nových domků stěhovat už před šesti lety, projekt ale nabral zpoždění i kvůli odporu obyvatel v některých obcích, kde chtěl kraj domy pro postižené stavět.

Reklama

Doporučované