Hlavní obsah

Na Ještědu zahájí letní provoz sedačková lanovka, turistů letos přepraví asi víc

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Sedačková lanovka Skalka letos zřejmě přepraví výrazně víc tristů, neboť po loňské podzimní tragické nehodě nejezdí a zřejmě ještě několik let bude na Ještědu mimo provoz kabinková lanovka Českých drah.

Článek

Na Ještědu v Liberci zahájí tento čtvrtek letní část sezony sedačková lanovka Skalka, která je ve skiareálu provozovaném společností TMR Ještěd. Jízdné oproti minulé sezoně výrazně podraží. „Turisté na Ještěd jezdit nepřestanou a je velmi pravděpodobné, že bychom letos asi měli přepravit daleko více lidí než v předchozích letech,“ řekl Hanuš. V minulých letech za letní sezonu sedačkovou lanovku Skalka využilo kolem 20 tisíc lidí.

Základní jízdenka pro jednu jízdu lanovkou Skalka stála loni 110 korun, letos při nákupu u pokladny bude za 170 korun a při on-line nákupu přes gopass za 150 korun. Cena za obousměrnou jízdenku při nákupu u pokladny zdražila ze 170 na 260 korun, při on-line nákupu bude stát 190 korun.

I když pro Skalku začíná tento týden letní provoz, na přilehlé sjezdovce je stále sníh. „Dole už sice není nic, ale v horní polovině sjezdovky se sníh ještě drží, je tam i 15 až 20 centimetrů,“ uvedl Hanuš. Na horní části sjezdovky tak je možné ještě bobovat. Letní část sezony zahájí sedačková lanovka tradičně ve víkendovém režimu. Poprvé pojede tento čtvrtek, kdy dětem začínají velikonoční prázdniny. „V provozu bude samozřejmě i po celé Velikonoce a následně další víkendy do konce měsíce. Jezdit bude v půlhodinových intervalech. V květnu pak budou moci návštěvníci využít lanovku vždy od pátku do neděle,“ řekl ředitel skiareálu.

Jízda sedačkovou lanovkou trvá asi pět minut. Na rozdíl od kabinkové lanovky, která má horní stanici přímo u hotelu s vysílačem, je ale od Skalky potřeba k vrcholu ujit ještě asi dva kilometry. Lanovka nabízí výhled na vysílač s hotelem na Ještědu z neokoukané perspektivy, na Liberec, Bedřichov nebo Krkonoše. „Lanovka je zároveň ideálním výchozím bodem k dalším aktivitám v okolí,“ dodal Hanuš. Turisté si budou moci na Ještědu letos poprvé vyzkoušet tři nové stezky formou interaktivní venkovní hry pod názvem Skryté příběhy. Trasy vedou k vysílači, do pralesa a po stopách čertovských kamenů. Skiareál od letošní sezony nově nabízí možnost zapůjčit si terénní tříkolky, v nabídce má i koloběžky, které jsou vhodné pro krosovou jízdu v terénu.

Reklama

Související témata:

Doporučované