Hlavní obsah

Na nové výstavě muzea v Semilech jsou i kopie panovnických korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Díla dvou vystudovaných zlatníků jsou na nové výstavě muzea v Semilech. V expozici mají obrazy, skleněné plastiky, šperky i kopie Vladislav Mašek a Jiří Urban.

Článek

Mimořádná výstava dvou originálních autorů potrvá do 20. října, uvedl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

Odhaduje, že největším lákadlem budou zřejmě kopie panovnických korun z dílny turnovského zlatníka Urbana. Do muzea zapůjčil svatováclavskou korunu, korunu římského krále, císařskou korunu Napoleona Bonaparta, pohřební korunu Přemysla Otakara II. a železnou korunu langobarských králů.

Ředitel muzea oba vystavující umělce považuje za mistry svého oboru. „Vladislav Mašek vystudoval obor zlatník na Střední průmyslové škole v Turnově, věnuje se ale také dalším uměleckým směrům jako je kresba, malba, grafika a v neposlední řadě skleněná plastika. Pro bavorskou firmu Arakunst vyrobil modely egyptských šperků a zhotovil jednu z největších kolekcí kopií secesních šperků,“ uvedl Šnaiberk.

Také Urban se na střední škole věnoval oboru zlatník - klenotník. Později získal titul Mistr uměleckých řemesel u profesora Josefa Soukupa v Praze. „Zabývá se výrobou kopií historických klenotů a volnou tvorbou šperků inspirovaných přírodou. Jeho díla jsou známá po celém světě, vytvořil například kříž pro papeže Jana Pavla II nebo granátovou soupravu pro britskou královnu,“ dodal ředitel muzea.

Reklama

Související témata:

Doporučované