Hlavní obsah

Na Tanvaldském Špičáku po pětiměsíční opravě otevřou rozhlednu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách skončila bezmála po pěti měsících oprava více než sto let staré kamenné rozhledny. Přístupná bude od soboty.

Článek

„Rekonstrukce věže byla zdárně dokončena. Rozhledna má novou střechu, nový návštěvnický ochoz a schodiště,“ za provozovatele informoval Petr Bažant. Opravený je i plášť rozhledny, vyměněná jsou okna na věži a součástí rekonstrukce bylo i přesunutí antén mobilních operátorů tak, aby nezasahovaly do návštěvnického ochozu a nebránily výhledu. „Antény na rozhledně zůstaly, ale došlo k jejich přemístění, kdy jsme se snažili, aby i pohled na věž rozhledny doznal změny a antény nebyly dominantou,“ dodal Bažant.

Oprava rozhledny stála přes pět milionů korun a dělala se v rámci evropského dotačního projektu. Rozhledna patří mezi nejznámější v Jizerských horách, nachází se na vrcholu lyžařského areálu. Je u ní výstupní stanice sedačkové lanovky. Z rozhledny lze vidět nejen Jizerské hory a Krkonoše, ale také Ještědský hřeben a Český ráj. Postavená byla v roce 1909, její současná podoba je z roku 1930. Vysoká je 18 metrů a nahoru vede 69 schodů.

Reklama

Související témata:

Doporučované