Hlavní obsah

Některá města v Libereckém kraji včetně Liberce zrušila rozsvěcení stromu

Ilustrační foto.

Reklama

Některá města v Libereckém kraji včetně krajského Liberce, Jablonce nad Nisou nebo České Lípy nebudou slavnostně rozsvěcovat vánoční strom na náměstí. Stejně jako loni za to může covid a s ním související protiepidemická opatření.

Článek

Radnice stotisícového Liberce připravovala slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Dr. E. Beneše na tento pátek. Dnes vedení pátého největšího města v zemi tuto akci zrušilo. „Bez doprovodného a hudebního programu vánoční strom rozsvítíme někdy do konce tohoto týdne,“ řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Podle ní nebudou sdělovat ani který den to bude, aby se lidé u stromu neshlukovali. O dalším programu adventu na náměstí podle ní vedení města rozhodne za týden, kdy mají začít trhy. „Prodejní stánky budou. Je jich téměř 40 a jsme schopni zajistit potřebné rozestupy a dodržet aktuální vládní opatření,“ dodala.

Nedělní program spojený se slavnostním rozsvícením vánočního stromu na Mírovém náměstí dnes zrušil i sousední Jablonec, druhé největší město kraje. „Je nám to velmi líto, ale situace s šířením viru se stále zhoršuje. Nechceme proto možností shromažďování velkého počtu lidí na malé ploše přispět k další eskalaci epidemie. Vánoční strom rozsvítíme bez veřejnosti a bez programu. Rozsvícení nebude možné sledovat ani online, jak jsme původně avizovali,“ uvedl jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Také Česká Lípa plánovala rozsvěcení stromu na svém hlavním náměstí na tuto neděli. „Akci bychom uspořádat mohli, nedokážeme si ale představit, že na rozsvícení, kam běžně chodí několik tisíc lidí, pustíme jen 1000 návštěvníků, a další ne. Proto jsme se rozhodli akci úplně zrušit,“ řekla dnes mluvčí radnice třetího největšího města v kraji Kristýna Kňákal Brožová. Zachované ale podle ní zůstanou vánoční trhy, tržnice na náměstí T.G.M. bude otevřená od nedělních 14:00.

Slavnostní zahájení adventu zrušil i nedaleký Nový Bor. Takzvaný přílet andělů, který obvykle přilákal na náměstí Míru až 5000 lidí, měl být letos tento pátek. „Neříká se mi snadno, že už druhý rok po sobě přijdeme o jednu z našich nejoblíbenějších akcí. Ale nejsme schopni u tak velkého počtu návštěvníků zkontrolovat, jestli jsou očkovaní nebo mají PCR test, ani aktivně bránit shromažďování a zajistit minimální rozestupy jeden a půl metru nebo dokonce selektovat děti a dospělé do samostatných sektorů,“ uvedl starosta pátého největšího města kraje Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu letos nebude mít ani Cvikov na Českolipsku či Tanvald na Jablonecku. Ve Frýdlantu na Liberecku bude v komornější verzi. „Tradiční Frýdlantský advent bude bez programu a oblíbených vánočních dílen pro děti. Adventní atmosféru na náměstí T. G. Masaryka ale bude vytvářet adventní jarmark a vánoční hudba, která se bude linout z balkonu radnice,“ uvedla mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. Bez občerstvení a kulturního programu bude slavnostní rozsvícení vánočního stromu v nedalekých Hejnicích.

Zrušené zatím není sobotní slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Semilech nebo nedělní v Turnově.

Reklama

Doporučované