Hlavní obsah

Parkovací dům u Krajského úřadu v Liberci postaví Metrostav DIZ a OHLA ŽS

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Parkovací dům u Krajského úřadu v Liberci postaví sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Stavba kraj přijde na 233 milionů korun, bude tak zhruba o čtyři miliony levnější, než projektanti v opakované soutěži předpokládali.

Článek

Nabídky přišly čtyři. V první soutěži jich kraj dostal sedm, nakonec ale nikdo z dodavatelů nebyl ochoten s ohledem na situaci na stavebním trhu smlouvu podepsat.

Zakázku získá dceřiná firma stavební firmy Metrostav, které v červnu vrchní soud zakázal v souvislosti s takzvanou druhou větví korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na tři roky účast ve veřejných soutěžích. „My jsme si na to nechali udělat právní výklad, zeptali jsme se také soudu, jakých společností se to týká. Metrostav DIZ tam nefiguruje, výklad právníků je takový, že této společnosti se zákaz netýká, a tím pádem smlouvu podepsat můžeme,“ řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

V sousedství svého sídla chce Liberecký kraj postavit parkovací dům s 244 místy pro auta, z toho stovka bude určena pro veřejnost. Stavba ocelové konstrukce se zelenou střechou měla podle původních plánů začít v už dubnu. Stavební společnost BAK, která soutěž na stavbu s nabídkovou cenou 162 milionů korun na jaře vyhrála, ale oznámila, že není schopna stavbu zahájit a včas dokončit vzhledem k vývoji na stavebním trhu. Postupně zakázku odmítly i ostatní firmy, a kraj tak musel soutěž zopakovat.

Výstavba parkovacího domu je další etapou obnovy okolí krajského úřadu. Sousední budovy a pozemky koupil v roce 2014 Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl za 97 milionů korun na Evropský dům, předloni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, v době covidu tam bylo očkovací centrum, od 1. března slouží Krajskému asistenčnímu centru pro Ukrajinu (KACPU).

Pokud vše dobře půjde měla by stavba parkovacího domu začít v září a na její dokončení budou mít stavební firmy rok. Počet míst k parkování kolem krajského sídla by se měl zvýšit ze současných 138 na 244. Stavba je součástí úprav dolního centra a okolí krajského úřadu. „Předpokládám, že někdy v zimě budeme soutěžit i náplavku a parkové úpravy a úpravy veřejného prostoru v okolí úřadu, které tak, jak dnes vypadá, je dlouhodobě neudržitelné,“ dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované