Hlavní obsah

Poháry na víno a šampaňské v muzeu v Jablonci symbolizují evropské země

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výjimečná kolekce 27 dvojic nápojového skla od čtvrtka dočasně obohatí stálou expozici skla muzea v Jablonci nad Nisou. Tvarem či barvou mají číše na víno a šampaňské symbolizovat jednotlivé země Evropské unie.

Článek

Vyrobili je skláři z regionu podle návrhů výtvarnice a designérky Márie Burešové, pro níž jsou třeba symbolem Dánska lodní komíny, Chorvatska odpočinek, Polska hrdost anebo Rumunska řezbářství. Výstava nazvaná Evropský stůl potrvá do léta příštího roku, řekl dnes ČTK kurátor Petr Nový.

Expozici připravilo muzeum na počest českého předsednictví EU ve spolupráci s Křišťálovým údolím (Crystal Valley), což je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem. Podle Nového ale koncept výstavy nevznikl nijak nuceně. „Že by si Liberecký kraj něco objednal u muzea, aby jim kurátoval cosi pro předsednictví. Ta věc vznikla spontánně,“ řekl Nový. Návrhy nápojových sklenic inspirovaných jednotlivými státy Evropy mu začala posílat Burešová už v roce 2020. „A mně přišlo škoda, aby to skončilo jen na papíře,“ dodal kurátor.

Na projektu se kromě muzea a kraje podílelo i sedm význačných výrobců ručního skla z Libereckého kraje. Skláři vytvořili 27 dvojic nápojového skla, vždy pohár na víno a šampaňské. Do skla se podle Nového pokoušeli přenést to, co je pro jednotlivé země Evropy podle Burešové typické. „Takže například pro Finsko jezera a myslím, že ze skleničky je to názorně vidět. Pro Francii tady máme tradici, takže tvar, na který se díváme, je hezky renesanční a spojený s červenou barvou, která pro Francii je také typická. Klasické je Irsko se čtyřlístky. Moc hezký je Kypr, inspirace vínem, jejich specifickou odrůdou, a takto bychom mohli pokračovat,“ popsal Nový některé číše.

Poháry vyrobili skláři v několika vyhotoveních a díky tomu je bude možné prezentovat během českého předsednictví EU i na dalších místech. Podle Nového se počítá s Bruselem či Varšavou a Lodží.

Reklama

Doporučované