Hlavní obsah

Rekonstrukce muzea v České Lípě spěje k závěru, upravují se interiéry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Částečná rekonstrukce hlavní budovy muzea v České Lípě, kvůli níž je od ledna minulého roku uzavřená, spěje k závěru. Muzejníci nyní upravují interiéry a začali instalovat stálé expozice.

Článek

Veřejnosti by hlavní budova muzea měla být opět přístupná od března příštího roku, a to včetně nové expozice věnované těžbě uranu, která bude ve sklepení.

Českolipské muzeum patří k významným architektonickým památkám regionu. Sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Opravou prochází budova muzea v rámci evropského projektu za bezmála 15 milionů korun, jehož cílem je snížení nákladů na energie rozlehlého areálu. Řemeslníci kompletně vyměnili všech zhruba 120 až 130 oken a repasovali všechny dveře v hlavní budově kláštera a v prostoru klášterní restaurace. „Stavební zásahy se dotkly všech expozičních a výstavních prostor. Stálé expozice proto byly rozebrány a kompletně zabaleny, protože vše muselo zůstat na svém místě a nemohlo být vystěhováno do náhradních prostor,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea Zdeněk Vitáček.

Stavební práce podle něj skončily v říjnu a nyní muzejníci upravují interiéry. „V současné době tedy probíhají především zednické a malířské práce. Započaly také renovace podlah. Opravují se trhliny ve zdech a klenbách. Všechny expoziční prostory jsou nově i barevně vymalované,“ řekl ředitel muzea. Podle něj v minulosti nebyly interiéry kláštera bílé, ale v zářivých barvách s obrazci a různými ornamenty. „O tom svědčí jak historická fotodokumentace, tak odhalené části původních omítek při opravách hlubokých statických trhlin. Proto i v současné době je část prostor vymalována v tónovaných barvách. Oddělujeme tak jednotlivé tematické celky a časová období expozic,“ dodal Vitáček.

V některých prostorech začali muzejníci už i s instalací stálých expozic, které budou mít nové nasvícení. „Nově výtvarně pojaté budou velkoobjemové expoziční vitríny a přírodní dioramata. Expozice doplňujeme o nové sbírkové předměty a exponáty a aktualizujeme informace o nich. Protože se jedná o cenné sbírkové předměty, veškeré úpravy provádějí přímo zaměstnanci muzea,“ dodal Vitáček. Základem sbírky českolipského muzea jsou přírodovědné, společenskovědné a knihovědné fondy, které vznikaly činností místních spolků a donátorů. Dnes má muzeum ve svých expozicích a depozitářích bezmála půl milionu předmětů. Historie českolipského muzea se začala psát rokem 1899, kdy zahájil činnost Muzejní spolek, samotné muzeum se otevřelo o rok později.

Reklama

Související témata:

Doporučované