Hlavní obsah

Rychnov u Jablonce bude mít nové centrum služeb, bude v bývalých skladech

Foto: Shutterstock.com/Stokkete

Ilustrační foto.

Reklama

Rychnov u Jablonce nad Nisou by měl mít do roka nové centrum služeb včetně nového sídla městského úřadu. Vznikne přestavbou bývalých skladů nábytkového kování zhruba za 100 milionů korun.

Článek

Hotovo by mělo být do konce června příštího roku. Jde o nejvýznamnější investici města minimálně posledního desetiletí. „Do tohoto objektu přesuneme veškeré služby, co máme po městě,“ uvedl starosta třítisícového Rychnova Tomáš Levinský. V přízemí léta nevyužívaného a chátrajícího objektu známém jako Tilia bude informační centrum, lékařské středisko, lékárna, služebna strážníků. V prvním patře bude městský úřad včetně zasedací místnosti a ve druhém patře knihovna a část základní umělecké školy.

Jako dům služeb byl podle starosty tento objekt v centru města za minulého režimu stavěn, po listopadu 1989 ho využívala společnost podnikající v nábytkovém kování. Radnice ho získala ve veřejné dražbě před osmi lety. „Vnímali jsme to jako velmi strategické místo,“ řekl Levinský. Rekonstrukce Tilie už začala, hotové jsou zatím bourací práce. „Příští týden by měly začít betonářské práce uvnitř,“ dodal starosta.

Zakázku na rekonstrukci objektu získala firma CL Evans za 97,5 milionu korun. Zřejmě ale dostane více, protože smlouvu podle starosty uzavírali dva dny před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině. „Nikdo nemohl vědět, co se stane na trhu se stavební ocelí a izolacemi. V současné době tak jednáme se zhotovitelem o navýšení ceny a zdá se být to jednání rozumné, konstruktivní. Takže nějaké navýšení tam bude, ale nebude to v desítkách procent,“ uvedl Levinský.

Na vybudování nového centra služeb získal Rychnov ze Státního fondu podpory investic zhruba 50 milionů korun, z čehož 37 milionů je dotace a zbytek bezúročná půjčka. Město si navíc vzalo ještě jeden úvěr u banky. „I této půjčky využijeme, protože se nám to při současné inflaci vyplatí,“ dodal starosta. Úrok u bankovní půjčky je podle něj do jednoho procenta.

Reklama

Doporučované