Hlavní obsah

Stotisícový Liberec chce vybudovat 300 nových nájemních bytů, má jich málo

Foto: Getty Images

Liberec.

Reklama

Stotisícový Liberec chce v nejbližších letech vybudovat zhruba 300 nových nájemních bytů, miliony investuje také do obnovy zanedbaných bytových domů. Stále to ale nestačí.

Článek

Na začátku 90. let dostalo město ze státem vlastněného bydlení asi 18 000 bytových jednotek, postupnou privatizací se ale počet městských bytů snížil na dnešních zhruba 1200 bytů. To je na stotisícové město žalostně málo, potřeba je nejméně dvojnásobek, řekl ČTK náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Téměř polovina bytů, které má Liberec k dispozici, patří navíc do kategorie bytů zvláštního určení, což jsou byty v domech s pečovatelskou službou nebo byty bezbariérové. „Takže naše aktivní bytová politika je jen minimální, všechny byty jsou obsazené a uvolňují se, jenom když se nájemník přestěhuje nebo zemře,“ doplnil primátorův náměstek. Radnice tak prakticky nemá možnost nabídnout bydlení pro profese, které by chtěla přilákat, jako jsou lékaři nebo třeba policisté.

Optimální by podle Langra bylo to, kdyby město vlastnilo kolem 2000 až 3000 bytů, ale alespoň část by z toho měla být prázdná. „Protože jenom s prázdnými byty se ta aktivní bytová politika dá dělat, jinak je to jen čekání na uvolnění bytu,“ dodal. Nové byty v posledních letech radnice získává díky rekonstrukcím zanedbaných domů. Letos dokončila 22 bytů v domech v Orlí a Proboštské ulici, jejichž rekonstrukce přišla na 58 milionů korun. Dalších devět bytů bude v domě na třídě Dr. Milady Horákové, na jehož rekonstrukci za více než 17 milionů korun se ještě pracuje.

Radnice ale připravuje i novou výstavbu. Už ve středu zahájí stavbu tří domů se 49 sociálními byty na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově v liberecké čtvrti Rochlice. Na projekt, který včetně DPH přijde na 140 milionů korun, žádá město dotace z evropských fondů. První z domů by měl být podle mluvčí magistrátu Jany Kodymové hotový příští rok, celý projekt má být dokončen v létě 2023. Nové výstavbě předcházela demolice staré školy. Další byty plánuje město v příštích letech vybudovat v oblasti Papírového náměstí.

Liberec dlouhodobě trápí nedostatek bytů, poptávka výrazně převyšuje nabídku, v posledních letech se ale situace zlepšuje. „V posledních letech přibývaly byty v Liberci jen po desítkách, maximálně do stovky ročně, teď ale přichází chvíle, kdy budeme mít schválen územní plán. Jenom v samotném Liberci se připravuje výstavba 2 500 bytů, takže by se konečně měly statistiky zlepšit,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Za posledních 20 let přibylo podle něj ve městě jen zhruba 5 000 nových bytů, celkově jich je tak zhruba 35 000, kolem 4 500 bytů zůstává ale podle primátora z různých důvodů neobsazených.

Reklama

Doporučované