Hlavní obsah

Turnov žádá dotaci na novou knihovnu, získat může zhruba polovinu peněz

Foto: ČTK

Turnov.

Reklama

Turnov na Semilsku žádá o dotaci na novou knihovnu, ta současná už potřebám nevyhovuje. Náklady na stavbu nové budovy město odhaduje včetně DPH na 136,6 milionu korun, z evropských fondů teď může získat zhruba polovinu.

Článek

„Pokud vše dobře půjde, je vedení města připraveno vypsat v příštím roce soutěž na dodavatele,“ informovala mluvčí radnice Marcela Jandová.

Městská knihovna Antonína Marka v Turnově patří k nejstarším v zemi, před dvěma lety oslavila 200 let od svého vzniku. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se v patnáctitisícovém městě diskutuje už léta. Současná budova potřebám knihovny kapacitně nestačí, chybí v ní lepší hygienické i návštěvnické zázemí, společenský sál a objekt navíc není bezbariérový. Na podobu nové knihovny vypsalo město architektonickou soutěž, vítězný návrh studia A69 - architekti je inspirován skalním městem v Českém ráji.

Nová čtyřpodlažní knihovna s terasou bude blíž centru u Skálovy ulice. „Jedná se v podstatě o takovou zúženou parcelu mezi letním kinem a domem Na Sboře,“ uvedl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Knihovna se stane součástí prostoru, kde je už půl století letní kino, které patří k nejnavštěvovanějším v Česku. Budova knihovny převezme funkci promítacího plátna. Samotné stavbě bude předcházet demolice současných objektů, demontáž konstrukce promítacího plátna a části pozemní stavby, kde je dnes pódium letního kina.

Centrální prostor knihovny by měl být podle autorů návrhu analogií ke skalní soutěsce. Uvnitř by měl návštěvník objevit průhledy a zlomy typické pro přírodní prostředí skalního města, a ze střechy se mu otevře výhled na město. „Na ten dům se moc těším, snad to vyjde a budeme ho mít tady postavený,“ řekl Hocke. Komplikací může být cena stavby. Ještě na začátku roku 2020 autoři projektu odhadovali, že by se samotná stavba mohla vejít do 50 milionů korun, strmý růst cen stavebních materiálů a prací už ale cenu knihovny zvýšil na více než dvojnásobek.

Reklama

Související témata:

Doporučované