Hlavní obsah

V centru Jablonce testují navigační systém s červenými korálky v dlažbě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V centru Jablonce nad Nisou testuje příspěvková organizace města netradiční navigační systém pro pěší turisty.

Článek

Navigační systém je s červenými korálky v dlažbě a dalším výrazným prvkem jsou jasně červené směrovky upozorňující na památky a další důležitá místa. ČTK o tom informoval Petr Vobořil, ředitel Kultury Jablonec, která testovací trasu připravila.

Trasa vede od Domu Scheybalových v historickém jádru města, pěší zónou Komenského ulicí až k budově nové radnice. Po cestě je do dlažby zasazeno 120 červených korálků. „Jednak je to nezpochybnitelný symbol Jablonce jako města skla a bižuterie a zároveň máme vyzkoušené, že jakmile si jich všimnou děti, spolehlivě je zaujmou a s radostí je následují až do cíle. Takže pro rodiny je to určitě příjemné zpestření jejich procházky. Navíc si mohou na začátku trasy vyzvednout v turistickém infocentru takzvaný quest - naučně-zábavnou hledačku, a po cestě odpovídat na otázky. Odměna na konci je pak nemine,“ řekl Vobořil.

Dalším prvkem testovaného navigačního systému jsou smaltované dvojtabulky, které jsou umístěné na sedmi domech s informacemi o jejich historii a architektuře. Aby návštěvník domy neminul, ukazují na ně speciální kostky v dlažbě se šipkou. U radnice a kostela sv. Anny jsou navíc umístěné informační cedule na stojanech z cortenového plechu se siluetami památek.

Reklama

Doporučované