Hlavní obsah

V Jablonci mohou lidé na sídlištích třídit bioodpad do komunitních kompostérů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Jablonci nad Nisou mohou nově lidé na sídlištích třídit bioodpad, na sedmi místech přistavila radnice komunitní kompostéry. Aby do nich lidé odkládali jen to, co tam patří, budou zamčené a každý bude mít svého správce.

Článek

Určené jsou pouze na biomateriál z domácností, nikoli ze zahrad, kapacita každého kompostéru vystačí pro deset až 15 domácností.

Zateplené komunitní kompostéry pro sídliště pořídil Jablonec v participativním rozpočtu, na projektu spolupracuje se spolkem Ekodomov. Kompostováním je možné snížit směsný komunální odpad až o 40 procent, výsledný materiál lze použít na kultivaci předzahrádek, balkónových či pokojových rostlin. Aby byl kompost kvalitní, je třeba se naučit, jak správně kompostovat. K tomu poslouží veřejné setkání s praktickým návodem, které se ve čtvrtek odpoledne uskuteční u kompostéru ve Mšenské ulici.

„Proškolení je nutné zvláště pro správce kompostéru, který bude o skladbu materiálu pečovat,“ řekl Jan Čermák z oddělení správy místního hospodářství jabloneckého magistrátu. V komunitě si podle něj lidé zvolí správce, který bude na čistotu materiálu a kvalitu kompostu dohlížet. „Každý, kdo se do projektu zapojí, dostane kód zámku od správce. Kontakt na něj je uvedený vždy na přední straně kompostéru,“ dodal Čermák. Zatím jsou kompostéry na sídlišti Mšeno a v Jabloneckých Pasekách.

Jablonec si loni nechal zpracovat analýzu směsného komunálního odpadu, která ukázala, že obyvatelé druhého největšího města v Libereckém kraji mají co zlepšovat. Kontrola obsahu dvou popelářských vozů ukázala, že téměř dvě třetiny objemu kontejnerů a popelnic tvoří komodity, které lze vytřídit, jako jsou plasty, papír, sklo, kartony od nápojů, kovy nebo textil. Radnice se proto rozhodla na podporu třídění více zaměřit. Nově umožnila třídit i oleje a tuky z domácností. Po městě rozmístila deset speciálních kontejnerů, lidé tak s nimi už nemusí na sběrná místa.

Reklama

Doporučované