Hlavní obsah

V Jablonci příští týden zahájí výuku v rekonstruované škole v Podhorské ulici

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou zahájí příští týden výuku ve zrekonstruované škole v Podhorské ulici. V budově vzniklo i nové centrum odborného vzdělávání pro sklářské a bižuterní obory.

Článek

„Při výstavbě centra se škola částečně zřítila, a stavba se tak výrazně protáhla a prodražila. Škola ale získala pro výuku špičkově vybavené dílny,“ řekl ředitel školy Martin Kubáč, který věří, že to zvýší zájem o zdejší unikátní sklářské a bižuterní obory.

Jako jediná v Česku nabízí škola řemesel v Jablonci sklářské a bižuterní učební obory, nové centrum odborného vzdělávání zajistí studentům špičkové vybavení, jako je například vypalovací pec, cínovací lázeň, naučí se podle Kubáče pracovat i s laserem. „Komfort pro výuku se zlepšil, doteď jsme byli odstěhovaní v Železném Brodu, což nás limitovalo, ty prostory tam neodpovídaly tomu, kolik bychom mohli přijmout studentů,“ řekl Kubáč. Školní rok tak zahajovali s 250 studenty, díky novým prostorám se podle něj může jejich počet zvýšit až na 350.

Centrum odborného vzdělávání v Jablonci je posledním z osmi projektů za více než 712 milionů korun, které kraj ve svých školách v končícím programovacím období vybudoval s využitím evropských dotací, z evropských a státních fondů získal zhruba dvě třetiny peněz. Centrum v jablonecké škole mělo být hotovo už v roce 2019, koncem listopadu 2018 se ale zřítila část zdi v prvním a druhém patře budovy. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od začátku prací učili jinde, do školy se vrátí v úterý 25. ledna.

Podle statiků byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách v 80. letech minulého století. Budova hrozila zřícením, proto ji musely zvenčí podepřít železné věže a stavbaři museli celý objekt zpevnit. Kraj původně zvažoval i demolici objektu a výstavbu nového, nakonec ale zvolil o něco levnější sanaci. Kvůli problémů se stavba protáhla a také prodražila. Podle náměstka libereckého hejtmana Zbyňka Miklíka (Piráti) stála rekonstrukce 212 milionů korun, což je zhruba 2,5krát víc, než bylo v původně v plánu.

Jablonecká škola nabízí několik oborů, které se jinde v Česku neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci. I proto je v oblasti vzdělávání partnerem iniciativy šesti evropských zemí v čele s Francií, které usilují o zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko. „Museli jsme dát souhlas, že s tím řemeslem budeme dál pokračovat a zachováme ho pro budoucí generace,“ dodal Kubáč.

Reklama

Doporučované