Hlavní obsah

V rušné Palackého ulici v Jablonci nad Nisou se opět pracuje, budou tam cyklopruhy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V rušné Palackého ulici v Jablonci nad Nisou se znovu pracuje. Po loňské rekonstrukci křižovatek chce radnice zvýšit bezpečnost pěších a cyklistů vybudováním cyklopruhů.

Článek

Pracovat se začalo v městské části Mšeno u hasičské zbrojnice, kde dělníci staví lávku a pracují na úpravách směrem do města. Úpravy Palackého, která je součástí krajské silnice, přijdou zhruba na 40 milionů korun, 16 milionů získala radnice z evropských fondů.

„U hasičárny už se začaly dělat základové patky pro uložení lávky přes Bílou Nisu, aby cyklisté nemuseli z cyklostezky podél Bílé Nisy vyjet rovnou na hlavní silnici. V budoucnu přejedou přes lávku a po cyklopruzích se dostanou bezpečně dál do města,“ doplnil náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček (ODS). . U silnice už podle něj přibyl i záliv pro autobusy a práce postupují směrem do centra města. V létě se bude pracovat v horní části Palackého od křižovatky s ulicí U Přehrady na Horní náměstí, po dobu úprav tam bude podle náměstka omezené parkování.

Palackého ulice je jednou z hlavních jabloneckých tepen, po níž denně projedou tisíce automobilů. Loni prošly modernizací dvě rušné křižovatky s Riegrovou ulicí a s ulicí U Přehrady. Hlavním cílem projektu bezmála za 17,5 milionu korun byla modernizace semaforů na obou navazujících křižovatkách. Byly v havarijním stavu a navíc nedokázaly reagovat na hustotu provozu. V Riegrově ulici přibyl odbočovací pruh do Mšena, nové je ale také veřejné osvětlení a opravou prošly i chodníky v obou navazujících křižovatkách. Práce tam skončily v prosinci.

Letos čekají úpravy bezmála dva kilometry silnice. „Součástí projektu jsou také úpravy křižovatek kvůli bezpečnosti chodců a cyklistů, úpravy zálivů autobusových zastávek, rekonstrukce veřejného osvětlení včetně přemístění stožárů, přechody pro chodce včetně ostrůvků,“ doplnil rozsah prací Roubíček. Počítá se kromě jiného také s opravou chodníků a výměnou veřejného osvětlení. „V projektu je také úprava 14 přechodů z hlediska sluchově, zrakově či pohybově postižených osob,“ dodal. Hotovo by mělo být v říjnu.

Reklama

Doporučované