Hlavní obsah

V Semilech začala regenerace sídliště Jižní-Luční. Rozdělená je do pěti etap

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Semilech začaly práce na regeneraci sídliště Jižní-Luční postaveného v 60. a 70. letech minulého století. Projekt, jehož náklady přesáhnou podle odhadů 50 milionů korun, je rozdělený do pěti etap.

Článek

První přijde na více než 18 milionů korun. Hlavním důvodem vysokých nákladů je výstavba dešťové kanalizace, která bude odvádět dešťové vody z převážné části Podmoklic. Na projekt se podařilo získat 5,7 milionu korun z programu Regenerace sídlišť, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Sídliště Jižní-Luční je specifické vnitřním prostorem, který je zcela mimo dopravní komunikace, a tedy bezpečný pro pohyb lidí. Bytové domy podél Luční ulice pocházejí z 60. let a jsou postaveny z betonových bloků a panelů, tři věžové čtrnáctipodlažní panelové domy v Jižní ulici byly dokončeny v roce 1977. V lokalitě dnes žije 900 lidí, zhruba desetina semilských obyvatel. „Co nás vždy trápí je veřejný prostor a parkovací místa, ale zároveň se k tomu snažíme přistupovat optikou ekologie,“ doplnila Mlejnková.

Projekt město připravovalo osm let. Revitalizace by měla obytnému souboru zajistit ráz klidného bydlení s kvalitním zázemím. V lokalitě prošla už v minulých letech obnovou parkoviště a přilehlé chodníky před jedním z panelových domů, úpravou Luční ulice přibylo dalších 27 parkovacích míst. V roce 2018 nechalo město vybudovat tři objekty pro umístění kontejnerů na odpad, o rok později i veřejné osvětlení podél páteřní komunikace.

V první etapě čeká kompletní rekonstrukce parkoviště před domem Luční 463, zvýší se i jeho kapacita. Součástí stavebních úprav bude podle starostky i výstavba nového objektu pro umístění kontejnerů na směsný i tříděný odpad. Revitalizací ale projde také klidový a oddychový prostor, přibudou nové chodníky. Akci zahájila výstavba dešťové kanalizace, která potrvá 15 týdnů a zasahuje částečně i do ulice Luční, motoristé tam musí počítat s omezením. Na stavbu pak naváže revitalizace parkoviště. Vše by mělo být podle Mlejnkové hotovo v srpnu.

Sídliště Jižní-Luční nebude prvním v Semilech, které se dočká úprav. Město už v minulých letech dalo s využitím dotací zhruba 50 milionů korun do revitalizace sídliště Řeky z 80. let.

Reklama

Doporučované