Hlavní obsah

Zámek Zákupy má novou střechu za 89 milionů, vrátila se jí historická podoba

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Státní zámek Zákupy na Českolipsku má novou střechu za 89 milionů korun, navrátila se jí historická podoba. Práce na její kompletní rekonstrukci začaly před dvěma lety a dělaly se za provozu.

Článek

Zvnějšku je už hotovo, v prostoru pod střechou ale budou řemeslníci pracovat ještě do konce června příštího roku. Budou i restaurovat sedm malovaných stropů od malíře Josefa Navrátila.

Známý malíř se v 19. století postaral na zámku o přemalování většiny zničených, původně barokních stropů a navrhl i vzory papírových tapet. Ochrana cenných Navrátilových výtvorů byla jedním z důvodů, proč ministerstvo kultury uvolnilo peníze na kompletní rekonstrukci střechy zámku. „Před tím byla na střeše krytina, která neodpovídala historické realitě, tvarově ani materiálově. Byla i špatně vypálená, takže vykazovala spoustu defektů a místy v ní byly díry. A nebýt fólie, která byla na laťování, tak by do zámku zatékalo výrazně. Ono zatékalo i tak, ale ne tolik,“ řekl kastelán zámku Vladimír Tregl.

Díky rekonstrukci se podle něj vrátila na střechu původní bobrovka i komíny zbourané při rekonstrukci střechy v 70. letech minulého století. Nové jsou i okapy a opravený je krov. Původní barevnost také získal opravený štít na průčelí zámku. V budoucnu by ji měla získat celá fasáda, bývala žlutá. „Podařilo se mi přesvědčit zástupce památkové péče, aby se zámku vrátila původní barevnost, jakou měl za Habsburků, a ne tady ta červenobílá, kterou si vymysleli památkáři v 60. letech minulého století,“ dodal kastelán.

Zámek ve vlastnictví státu patří k nejcennějším památkám v Libereckém kraji, jde o národní kulturní památku. Interiéry Zákup odkazují hlavně na druhou polovinu 19. století, kdy v nich pobýval poslední korunovaný český král Ferdinand I. Dobrotivý. Ten dal interiéry předělat a vybavit v duchu tehdy módního druhého rokoka.

V letošní zkrácené hlavní sezoně od začátku června do konce října navštívilo zámek zhruba 17.000 lidí, otevřeno ale mají Zákupy nadále každý den kromě pondělí. V pracovních dnech však chodí na běžné prohlídky jen několik turistů, o víkendech desítky. Tregl míní, že jedním z důvodů nízkého zájmu je, že lidé nevědí, jaká platí protiepidemická pravidla. „Lidé si všechno zjednodušují. Když slyší v médiích, že jsou zakázané vánoční akce, myšleno ty velké trhy, tak to berou tak, že všechny vánoční akce jsou zrušené,“ uvedl. Na prohlídku zámku může podle něj jít s průvodcem ve skupině až 19 lidí bez toho, že by museli ukazovat nějaké zdravotní potvrzení v souvislosti s pandemií koronaviru, tedy i neočkovaní. Jedinou podmínkou pro vstup je být zdravý a mít respirátor.

V adventním období láká zámek i na večerní prohlídky, o ty je naopak podle kastelána zájem velký. „To mě překvapilo a musel jsem tam přidávat další termíny, protože některé byly rychle vyprodané. Na večerní prohlídky si je ale možné koupit vstupenku jen online,“ dodal Tregl.

Reklama

Související témata:

Doporučované