Hlavní obsah

Během pandemie vzrostl v Bohumíně zájem o cykloturistiku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Koronavirová pandemie a s ní spojená protiepidemická opatření v Bohumíně na Karvinsku výrazně zvýšila zájem o cykloturistiku.

Článek

Ukazují to data z automatických sčítacích přístrojů na bohumínských cyklostezkách. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

„Koronavirová opatření posledních dvou let se promítla do statistik cyklistické dopravy na bohumínských stezkách. V době pandemie se počet cyklistů zvýšil v pracovní dny až o 15 procent. Vyplývá to z dat, která má město k dispozici díky třem automatickým sčítačům umístěným ve Vrbici, Starém Bohumíně a Kopytově. Radnice je pořídila díky dotacím z česko-polských projektů,“ uvedla mluvčí.

Dva přístroje město nechalo instalovat už v roce 2018, poslední pak loni v létě. Přístroje dokážou zaznamenat pohyb na cyklotrasách a evidují nejen cyklisty, ale také chodce. Město díky přístrojům vyhodnocuje využití cyklotras v jednotlivých měsících nebo v průběhu týdne.

„Aktuální statistiky potvrdily, že během dlouhotrvajících omezení v době pandemie lidé trávili více času právě cyklistikou či turistikou nejen o víkendech, ale hlavně v pracovní dny. Sčítač v Kopytově zaznamenal celkový nárůst o 11 procent, ve všední dny o 13,5 procenta. Automat ve Starém Bohumíně nasčítal celkově o 15 procent více cyklistů, stejný nárůst evidoval i v pracovní dny,“ uvedla Končítková. Data z posledního přístroje ve Vrbici město s dobou před vypuknutím pandemie srovnat nemůže, protože přístroj je tam umístěn zhruba půl roku. „Ale čísla z něj jsou i přesto velmi zajímavá. Ukázalo se, že od konce června do začátku října lokalitou Vrbického jezera prošlo či projelo přes 40 000 lidí. Denní maximum jsme zaznamenali 15. srpna, kdy sčítač napočítal během jediného dne 980 osob,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Domnívá se, že o větší využívání bohumínských cyklostezek se zasloužili především místní obyvatelé, kteří v době uzavření kin, divadel, restaurací či sportovních areálů vyráželi na čerstvý vzduch do blízkého okolí. Bohumín je velkým množstvím cyklistů známý, občas se kvůli tomu městu přezdívá český Vietnam. Právě do cyklistické infrastruktury město v posledních letech investovalo desítky milionů korun. Peníze směřovaly na budování nových tras, cykloboxy i nové značení. Letos má město v plánu dokončit projektovou dokumentaci na stavbu cyklostezky z Ovocné ulice ke Kališovu jezeru a také na pokračování druhé etapy cyklostezky od lesoparku Na Panském kolem potoka Flakůvka k Opletalově ulici. Pracovat chce i na dokončení okruhu kolem Vrbického jezera.

Reklama

Doporučované