Hlavní obsah

Bohumín chce kvůli zdražování pomoci spolkům a sportovním klubům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín na Karvinsku kvůli rostoucím cenám finančně pomůže spolkům a sportovním klubům. Radní navrhnou zastupitelům zvýšení jejich příspěvků o čtvrtinu. Město to přijde na více než dva miliony korun.

Článek

Podobně město pomáhalo už během koronavirové pandemie, sdělila dnes novinářům mluvčí radnice Jana Končítková.

Podle ní rostoucí ceny energií, dopravy a služeb ohrožují fungování spolků a klubů, a některé z nich by tak musely omezit svou činnost nebo by zanikly. „Spolky a kluby zažívají těžké časy. V posledních dvou letech je drtil koronavirus, dospělí ani děti se nemohli pořádně scházet, trénovat, pořádat akce. Sotva se po uvolnění restrikcí kluby pomalu nadechly, přišla energetická krize a prudké zdražování. To by pro řadu z nich mohlo být likvidační. Přitom naše spolky jsou úspěšné, starají se o děti a mládež, díky nim lidé mají pestrou nabídku volnočasového vyžití. Smysluplné aktivity zajišťují i společenský kontakt,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Město je proto připraveno projednat zvýšení individuálních dotací i příspěvků na činnost sportovců o 25 procent, což představuje částku více než dva miliony korun. „Situaci na trhu energií velmi pozorně sledujeme, zvýšení cen může znamenat zásadní ohrožení i pro spolky, které mají vlastní nemovitosti, nebo jsou v dlouhodobém nájmu. Budeme hledat cesty, jak bychom mohli pomoci i jim. Je skoro jisté, že kdybychom je nepodpořili, tak pro řadu z nich by byla nadcházející sezona bojem o přežití,“ uvedl Bruzl.

Dodal, že ve městě je 1700 lidí, kteří se organizovaně věnují nějaké zájmové aktivitě. „Mezi nejaktivnější zájmové spolky v Bohumíně patří dobrovolní hasiči. Pět jednotek, které v městských částech fungují, zaznamenává ročně až dvě stovky zásahů. Navíc se systematicky věnují dětem. Ve městě se angažují i rybáři, myslivci, včelaři a zahrádkáři, další spolky zahrnují kulturu, historii či umění. Samostatnou kapitolou jsou pak sportovní kluby, které sdružují všechny kategorie od dětí až po veterány,“ uvedla mluvčí. Kromě populárních sportů, jako je fotbal, hokej, házená či florbal, v Bohumíně kluby nabízejí i další aktivity, jako jsou například plavání, vzpírání, judo, silový trojboj nebo tanec.

Reklama

Doporučované