Hlavní obsah

Bohumín chce ve městě vybudovat zubní kliniku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín chystá rekonstrukci jednoho ze dvou pavilonů mateřské školy v Nerudově ulici. Vznikne v něm nová zubní ambulance se třemi stomatologickými ordinacemi, dentální hygienou a centrální recepcí.

Článek

Kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem zubařů a právě Karvinsko patří k okresům, kde je situace nejhorší. „Pro obyvatele Bohumína je nejzásadnější, že už v závěru příštího léta budou mít šanci se znova dostat do systému stomatologické péče přímo ve městě. Bohumínské městské nemocnici se podařilo uzavřít stipendijní smlouvy se třemi mladými stomatoložkami, které jsou připraveny nastoupit na sklonku následujícího léta,“ uvedla mluvčí radnice Jana Končítková.

Připomněla, že několik tisíc obyvatel totiž přišlo v průběhu posledních let o zubaře v místě bydliště. Původní lékaři totiž odešli do důchodu a náhrada za ně dosud chybí. Za péčí tak musí dojíždět i desítky kilometrů, což je problém především pro seniory, občany se zdravotními problémy a rodiny s malými dětmi. Někteří lidé dosud nesehnali zubaře vůbec.

Při vzniku nové zubní kliniky se počítá i s rozšířením parkovacích míst. Veterinární kliniku, judo a výtvarný obor umělecké školy, které nyní v objektu budoucí kliniky sídlí, čeká stěhování do nových prostor. „Pracoviště veteriny si již buduje nové zázemí v Jateční ulici. Judo Bohumín se v průběhu nadcházející sezony přestěhuje do sportovního areálu Faja, který letos město převzalo od Moravskoslezského kraje a jeho část upraví pro potřeby judistů. Výtvarný obor základní umělecké školy najde adekvátní podmínky v Masarykově základní škole,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Projekt počítá s tím, že se v přízemí budovy přestaví části příček, vybudují se nové podlahy a rozvody. Zubní klinika bude rovněž kompletně vybavena. Proměnu čeká i první patro. V něm se rozšíří prostory pro mateřskou školu pro děti starší tří let, kterých v Bohumíně v posledních letech přibývá.

„Pro potřeby stomatologické ordinace vybudujeme v areálu menší parkoviště. Tím se uvolní předimenzované odstavné plochy v okolí, změna užívání budovy tak bude výhodná i pro obyvatele věžových domů,“ doplnil Bruzl. Radnice počítá s tím, že do stavebních prací investuje řádově miliony korun.

Reklama

Doporučované