Hlavní obsah

Bývalý hotel Centrum ve Frýdku-Místku odkoupí od města městská společnost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bývalý hotel Centrum ve Frýdku-Místku a přilehlé pozemky zakoupí od města jeho městská společnost DISTEP, která ve městě zajišťuje dodávky a rozvody tepelné energie. Objekt opraví a bude dále využívat.

Článek

Náklady na odkup budou zhruba 44 milionů korun. Po bouřlivé diskusi o tom ve středu rozhodli zastupitelé města, když ze 40 přítomných hlasovalo pro 30 z nich, jeden nehlasoval a devět zastupitelů se zdrželo. Mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová uvedla, že společnost DISTEP nyní funguje na několika místech ve městě a plánuje centralizovat svůj provoz. Do budovy bývalého hotelu proto chce přestěhovat všechny své provozy.

„Tato lokalita se nabízí k tomu, abychom s ní dále pracovali. Vidím zde značný potenciál v rámci rozvoje i pro společnost jako takovou,“ uvedl předseda představenstva Jiří Čuda. Společnost DISTEP je podle něj roztříštěna v několika budovách, vzájemná komunikace a fungování jsou komplikované, provozní a udržovací náklady jsou zvýšené. „Zrekonstruujeme bývalý restaurační trakt na své administrativně-technické zázemí, včetně garáží, kam přesuneme veškeré své činnosti za účelem zvýšení efektivnosti. V okamžiku, kdy se jako společnost přesuneme, postupně vlastními silami budeme opravovat jednotlivá hotelová patra na občanskou vybavenost, která v sobě bude zahrnovat běžné i bezbariérové byty,“ uvedl Čuda.

Stávající sídlo a další objekty ve svém majetku podle mluvčí plánuje DISTEP prodat a následně chce začít s rekonstrukcí horních pater bývalého hotelu. Město koupilo chátrající hotel Centrum v roce 2018 a existovalo několik variant jeho dalšího možného využití. Nakonec se rada rozhodla, že za nejvýhodnější považuje právě odkup městskou společností.

Někteří opoziční zastupitelé dnes materiál a způsob jeho projednání kritizovali. Poukazovali na to, že nebyl dostatečně připraven a že jeho kompletní podobu zastupitelé dostali pozdě a neměli tak dostatek času na jeho prostudování. Někdejší primátor Michal Pobucký (ČSSD) připomněl, že město hotel kupovalo se záměrem vybudovat v něm byty pro seniory či startovací byty pro mladé rodiny. Zpochybňoval i kvalitu připraveného materiálu. Od opoziční ČSSD padl i návrh na stažení materiálu a jeho projednání na některém z dalších zasedání. Tento návrh ale neprošel a koalice nakonec prosadila svůj záměr na odprodej objektu městské společnosti.

„Důležité je, že budova nebude zbourána, což by bylo velmi neefektivní, a že v ní nevznikne obchod s chudobou. Bývalý hotel Centrum zůstane v majetku městské společnosti a po nezbytných opravách bude také opět sloužit občanům,“ uvedl primátor města Petr Korč (Naše Město F-M). Podle vedení města se původní plány na přestavbu a vybudování ubytování pro seniory ukázaly kvůli technickým parametrům budovy jako nereálné.

Reklama

Související témata:

Doporučované