Hlavní obsah

Charita Ostrava připravuje rekonstrukci domova pro seniory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Charita Ostrava chce v letošním roce začít s rekonstrukcí Domova pokojného stáří sv. Václava. V podkroví plánuje vybudovat osm nových pokojů. Využít chce pro tento projekt i finance získané z Tříkrálové sbírky.

Článek

„Podařilo se nám získat finanční prostředky ve výši 11 milionů korun z ministerstva práce a sociálních věcí. Díky rekonstrukci a zřízení dalších osmi pokojů budeme schopni zrušit dvoulůžkové pokoje. V charitním domě s kapacitou 59 lůžek tak budou po rekonstrukci pouze jednolůžkové pokoje. Myslím, že každý z našich seniorů si v závěru života zaslouží žít co nejdůstojněji. Myslím si, že člověk potřebuje své zázemí a řešit svoji intimitu, takže z toho důvodu budeme moc rádi, že jim budeme moci toto zázemí zabezpečit,“ uvedl ředitel charity Martin Pražák. Dodal, že celkové náklady na přestavbu budou zhruba 14 milionů korun. V současnosti už se chystá projektová dokumentace pro výběrové řízení. Samotná výstavba by mohla začít v říjnu či listopadu, v srpnu 2023 by stavba mohla být dokončena.

Kromě přestavby domova pro seniory se charita v letošním roce chystá otevřít rekonstruovaný azylový dům pro matky s dětmi v tísni. „Budeme díky tomu schopni nabídnou služby více maminkám a především více dětem. Dneska můžeme ubytovat devět maminek a nově jich bude deset. Nicméně budeme schopni přijímat maminky s více dětmi, protože ten nárůst kapacity u dětí je z 15 na 32. Zázemí bude mnohem kvalitnější a sociální práci díky tomu budeme schopni dělat mnohem lépe,“ podotkl Pražák.

Dodal, že charita má letos rovněž v plánu přemístit stávající nevyhovující zázemí pracovníků sociální rehabilitace, kteří by se měli přesunout do nového objektu v Erbenově ulici. Charita se na modernizaci objektu snaží získat evropské peníze. Pokud by se dotaci podařilo získat, přišla by modernizace budovy na 12 až 13 milionů korun. „Pokud peníze nezískáme, provedeme alespoň částečnou rekonstrukci. Každopádně zázemí chceme letos vytvořit. Službu sociální rehabilitace poskytuje pět pracovníků, kteří pomáhají lidem na cestě za vlastním domovem. Disponujeme 50 startovacími byty, v nichž lidé v nouzi mohou pobývat až dva roky,“ uvedl Pražák. Dodal, že pokud lidé samostatné bydlení zvládnou, mohou pak od obce získat byt do přímého pronájmu.

Mezi další plány charity letos patří i renovace kuchyně v hospicu sv. Lukáše. „Plánujeme hlavně obnovu vybavení. Hospic vznikl v roce 2007 a potřebujeme řadu věci obnovit, jde například o ledničky, mražáky, myčky nádobí a další věci,“ uvedl Pražák. Náklady očekává okolo 1,2 milionu korun.

Reklama

Doporučované