Hlavní obsah

Čtyři desítky žen a dětí z válkou sužované Ukrajiny najde útočiště v Krnově

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyři desítky žen a dětí, kteří jsou na útěku před válkou na Ukrajině, najde útočiště v Krnově na Bruntálsku. Ubytování a další nutnou pomoc jim poskytne tamní charita.

Článek

Uprchlíci míří do Krnova z města Nadvirna v Ivano-Frankivské oblasti, což je partnerské město Krnova. Představitelé českého města už před časem oznámili, že chtějí městu Nadvirna poskytnout finanční pomoc tři miliony korun. O daru budou ještě jednat zastupitelé. ČTK to dnes řekla mluvčí města Dita Círová.

Skupina uprchlíků podle ní cestuje v autobuse a osobním voze, příjezd do České republiky bude záviset na aktuální situaci na hranicích. Ze svých domovů ženy s dětmi odešly v pátek odpoledne.

„Jedná se o osoby, které mají vztah k České republice, a Krnov v tomto případě bude sloužit jako určitý meeting point, než se za několik dní vydají za známými či příbuznými, kteří jsou o jejich příjezdu informováni a chystají zázemí pro jejich dlouhodobější pobyt,“ uvedl František Fojtík z odboru sociálního a školství.

Po příjezdu budou ženy a děti ubytovány v Larischově vile, kterou její majitel k těmto účelům zdarma poskytl. O jídlo se postará Charita Krnov a stravování je domluveno rovněž v krnovském domově pro seniory. Městská rada už také odsouhlasila vyhlášení veřejné sbírky nazvané Pomoc partnerskému městu Nadvirna, kterou nyní musí schválit krajský úřad. Na stejné účely bude použita také částka tři miliony korun z rozpočtu města, pokud ji krnovští zastupitelé schválí na svém mimořádném zasedání 3. března.

Město Nadvirna se nachází v Ivano-Frankivské oblasti na západě Ukrajiny. Krnovský starosta se spojil se svým tamním protějškem telefonicky, aby zjistil jejich potřeby. „Krnov chce být rovněž připraven na přijetí dalších uprchlíků z Ukrajiny, a bude proto jednat s Moravskoslezským krajem o pronájmu v současnosti prázdného internátu střední pedagogické školy v Hlubčické ulici. V příštím týdnu by pak měla být spuštěna databáze, kde v případě zájmu budou moci obyvatelé Krnova nabízet svou pomoc,“ řekla mluvčí.

Reklama

Doporučované