Hlavní obsah

Festival Colours of Ostrava nabídne hudebníky z 32 zemí

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do Ostravy se po pandemii koronaviru vrací hudební festival Colours of Ostrava. Organizátoři slibují, že jeho 19. ročník bude nejlepším v historii. Na festival zamíří kapely a hudebníci různých žánrů z 32 zemí.

Článek

Festival zahájí Cirk La Putyka se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění a zakončí ho koncert Martina Garrixe, těsně před ním pak organizátoři plánují charitativní koncert ukrajinsko-kanadské formace Balaklava Blues se sborem Permoník Choir Karviná. Původně měl vystoupit senegalský zpěvák Youssou N´Dour, který ale svou účast zrušil. V současnosti jde o jediného hudebníka, který zrušil svůj koncert. „Bohužel se festivalu nezúčastní kvůli politické situaci, tedy volbám v Senegalu. Nám se podařilo zajistit úžasnou skupinu Balaklava Blues…, která ztělesňuje všechno, co teď i my vnímáme vůči Ukrajině, a je opravdu velmi výjimečná,“ řekla Holušová.

K hlavním festivalovým hvězdám budou kromě Garrixe patřit The Killers, Twenty One Pilots, LP, Franz Ferdinand, Meduza nebo Kings of Convenience. „Návštěvníci ale uvidí mnoho pečlivě vybraných kapel z celého světa, které nejsou třeba tak známé, ale jejich koncerty se stanou velkým strhujícím zážitkem,“ podotkla Holušová.

Součástí festivalu bude i tradiční mezinárodní fórum Meltingpot, na které přijede více než 200 řečníků z celého světa, půjde o výrazné osobnosti vědy, umění, žurnalistiky, osobního rozvoje a dalších oborů. K hlavním letošním hostům bude patřit „Ledový muž“, sportovec a lektor Wim Hof, který je nositelem 21 světových rekordů. V Ostravě se představí také bývalý bhútánský premiér Tshering Tobgay. Vstupenky na festival budou tradičně platit i na mezinárodní fórum.

Podle Holušové je vidět, že lidé jsou při nákupu vstupenek opatrnější, než byli před pandemií. Dříve zakoupené vstupenky na přesunuté Colours of Ostrava 2020 a 2021 zůstávají automaticky v platnosti na letošní ročník, podle organizátorů budou jejich vlastníci tvořit podstatnou část návštěvníků. „Samozřejmě, že lidé, kteří to nutně potřebovali, si své vstupenky vzali zpět v době, kdy to bylo aktuální, pořád si je ale absolutní většina nechala. Ještě 20 procent vstupenek je v prodeji,“ uvedla Holušová, která očekává, že s blížícím se začátkem festivalu zájem o ně poroste. „Můžeme slíbit nejlepší ročník v historii. Nejen díky programu předních světových hvězd, ale především díky tomu, že to bude první plnohodnotný ročník po koronavirové pandemii. Že se společně sejdeme s našimi fanoušky a užijeme si po dlouhé době živou hudbu a živou kulturu,“ uvedla Holušová.

Festival kromě hudby jako obvykle nabídne také divadelní program, workshopy, filmy či výtvarné instalace. Bližší informace o programu najdou zájemci na webových stránkách www.colours.cz.

Reklama

Doporučované