Hlavní obsah

Festival Expediční kamera v Ostravě nabídne pět filmů

Foto: World Press Photo 2022

Ilustrační foto.

Reklama

V Ostravě se po dvouleté přestávce uskuteční filmový festival Expediční kamera a divákům nabídne pět snímků. Například vyrazí s handicapovanými bikery do kanadského Whistleru nebo do nebezpečných peřejí řek Keve a Kwanza v Africe.

Článek

„Festival se bude konat 21. dubna v kině Luna,“ za pořadatele řekl Pavel Pichler.

„Hlavním cílem festivalu je inspirovat, přinášet zážitky, krásnou přírodu i aktivovat zamyšlení se nad smyslem cestování. Dvanáctý ročník po pauze oslavíme expedicí k nejvyšším vodopádům světa, nahlédneme pod pokličku handicapovaných bikerů, se zatajeným dechem budeme sledovat vodáky na peřejích řeky Keve a Kwanza, zavzpomínáme na poslední květnový den roku 1970, kdy se kvůli zemětřesení odtrhla značná část severní části šestitisícovky Huascarán Norte a v podobě laviny ledu a kamení pohřbila v základním táboře všechny členy české Expedice Peru 1970,“ uvedl Pichler.

K vidění bude podle něj například i slovenský snímek Najdem odvahu, ve kterém Lenka Vacvalová hledá odvahu zaběhnout nejdelší turistickou trasu na Slovensku.

Do programu bude zařazen i film Salto je král, ve kterém se skupina dobrodruhů pokouší slaňovat největší vodopády světa. Snímek Kripl trip se pak věnuje dvěma tělesně postiženým milovníkům horských kol, kteří se vydali do Britské Kolumbie v Kanadě, aby tam navštívili největší bikepark na světě. „Návštěva jim umožní zajezdit si na vyhlášených trailech a poznat, jak se liší přístup k handicapovaným sportovcům v České republice a v Kanadě,“ doplnil Pichler.

Reklama

Doporučované