Hlavní obsah

Frýdek-Místek chystá první projekt participativního rozpočtu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Frýdek-Místek chce v příštím roce poprvé zapojit veřejnost do projektu participativního rozpočtu. Lidé budou moci vybrat místo, které město následně nechá upravit.

Článek

„Cílem nového projektu participativního rozpočtu je zapojit veřejnost do rozvoje města. Do participativního rozpočtu v rámci projektu Zapoj FM na rok 2022 bude na úpravu vybrané lokality vyčleněna částka jeden milion korun,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Dodala, že lidé budou moct hlasovat pro jednu z devíti lokalit ve Frýdku-Místku. Pro pilotní ročník projektu je vybrali členové komise pro územní plánování a architekturu. Hlasovat budou zájemci moci prostřednictvím aplikace Mobilní Rozhlas.

„Následně se budou moci podílet na přípravě zadání, účastnit se plánovacích aktivit a ve spolupráci s architekty svými připomínkami projekt dále rozvíjet. Budou tak mít možnost ovlivnit výslednou podobu vybraného místa od začátku do konce,“ uvedl hlavní městský architekt Ondřej Zdvomka.

Participativní rozpočty fungují v řadě měst v regionu, ve Frýdku-Místku ale půjde o první projekt tohoto druhu. „První ročník pojmeme zjednodušeně, abychom občanům ukázali, o co jde, a provedli je celým procesem,“ uvedl náměstek primátora Igor Juriček (Piráti).

S vybranými místy a podrobným představením participativního rozpočtu se lidé mohou seznámit v lednovém čísle městského zpravodaje a také prostřednictvím městského webu a facebooku.

Reklama

Doporučované