Hlavní obsah

Havířovská nemocnice chystá rekonstrukci gynekologicko-porodnického oddělení

Foto: JYPSphoto, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Krajská nemocnice v Havířově na Karvinsku chystá v příštím roce rozsáhlou rekonstrukci gynekologicko-porodnického oddělení. Investice za zhruba 50 milionů korun bude největší investiční akcí nemocnice v roce 2022.

Článek

„Čeká nás generální rekonstrukce gynekologicko-porodnického oddělení. Zhruba před deseti dny jsme dostali vyrozumění o tom, že je pro nás připravena dotace. Jsme připraveni a v současné době vyhlašujeme veřejnou zakázku na dodávku stavby. Pokud všechno půjde dobře, předpokládáme, že v dubnu nebo květnu by mohly začít stavební práce,“ uvedl provozně-technický náměstek Petr Baránek. Dodal, že nemocnice byla postavena před 50 lety a její zázemí tak už neodpovídá dnešním trendům.

Při rekonstrukci se vybourá celá chodba, všechny zdi a postaví se vše znovu, aby pokoje splňovaly nejnovější standardy, řekl Baránek. Podle ředitele nemocnice Norberta Schellonga tak na oddělení, podobně jako v pražské Bulovce, vzniknou rodinné apartmány. Peníze na modernizaci oddělení nemocnice získala z programu React-EU. Evropský program vznikl na podporu zdravotnických zařízení v souvislosti s pandemií koronaviru a k posílení kapacit ve zdravotnictví.

Na porodní oddělení se podle Baránka navíc v krátké době přidá další porodní box, náklady na úpravy budou několik set tisíc korun. Důvodem je zvýšený zájem rodiček o porod v havířovské nemocnici, která už letos v listopadu překonala hranici 1000 porodů, což se jí naposledy povedlo v roce 1994.

Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Michala Mrózka nemocnice dlouhodobě usiluje o změnu přístupu k rodičkám. Vyhledávat ji tak například začaly ženy ze Slovenska, kterých letos v Havířově rodilo zhruba 50 až 60. Ve zdravotnickém zařízení své dítě přivedlo na svět i několik matek z Polska. Z celkového počtu rodiček podle primáře zhruba třetina nepochází z oblasti Karvinska.

„Snažíme se o to, aby rodička a její partner, případně dula, byli našimi partnery při porodu. Nesnažíme se direktivně nařídit, jak má vše probíhat, ale dle možností i zdravotního stavu vybereme optimální postup po dohodě s maminkou,“ doplnil primář. V porodnici lze rodit například i do porodní vany. V Havířově se tak děje u zhruba deseti procent porodů, což je podle primáře vysoký počet. Letos se v nemocnicí narodilo 1106 dětí, před lety býval průměr 600 až 700 porodů, loni jich tady provedli 886.

Podle primáře dětského a novorozeneckého oddělení Hynka Canibala se nemocnice také velmi soustřeďuje na to, aby novorozenci nebyli oddělování od svých matek. „Snažíme se o nulovou separaci, to je nejpodstatnější. Po porodu je dítě nejen hodinu či dvě, ale 24 hodin trvale s matkou. Nekoupeme děti, to byla zpočátku velká změna, že se dítě dvě hodiny po porodu nevezme a celé se nevypucuje, třeba se teď koupe až třetí den. Takže se u nás podporuje nulová separace, bonding, zkrátka je to podpora všech těchto věcí, které mají obrovský význam pro následnou laktaci a vůbec vztah maminky a novorozeného dítěte,“ doplnil Canibal.

Reklama

Související témata:

Doporučované