Hlavní obsah

Hudební festival Leoše Janáčka nabídne tři desítky akcí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tři desítky akcí v šesti městech a obcích Moravskoslezského kraje nabídne Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který 29. května začne v Ostravě.

Článek

Letošní ročník mapuje nové trendy a uvede mladé talenty klasické hudby. Ve světové premiéře pak zazní na objednávku festivalu nová skladba Ireny Szurmanové. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

„Mám obrovskou radost, že se po mnoha a mnoha letech vrací do Ostravy Záhřebská filharmonie, která patří mezi přední evropské orchestry. Koncert bude řídit Tomáš Netopil, což je jistota nesmírné umělecké kvality a jsem rád, že jsme se domluvili na spolupráci až do roku 2025,“ uvedl Javůrek. K hvězdám festivalu bude patřit také cembalista Jean Rondeau. „O tohoto umělce je zájem v Evropě, ale i na mimoevropských kontinentech. Je to mladý třicetiletý umělec, který už doslova dobyl svět. Kromě toho, že hraje na cembalo, tak komponuje filmovou hudbu a vyučuje. Našli jsme prostor i proto, aby se setkal se studenty ostravské konzervatoře a fakulty umění,“ řekl Javůrek.

Na festivalu se ale poprvé v České republice představí i řada dalších mezinárodně uznávaných umělců. „Hledáme cesty, kterými se klasická hudba v současnosti ubírá. Proto budou letos našimi významnými hosty mimo jiné violoncellista Zlatomir Fung či kytarista Miloš Karadaglić, dirigent Yaroslav Shemet, ale i čeští mladí umělci, jako je například klavírista Marek Kozák nebo dirigent Marek Prášil,“ uvedl Javůrek.

Připomněl, že Shemet je teprve pětadvacetiletý polský dirigent ukrajinského původu, který se řadí mezi velké naděje mladé dirigentské generace. „Přijal pozvání ke speciálnímu festivalovému koncertu se symfonickým orchestrem Sinfonia Varsovia. Společně se představí v rámci unikátního Slovanského večera se silně emotivním programem, ve kterém zazní skladby ukrajinského autora Valentina Silvestrova, Poláka Zygmunta Noskowského a symfonie Ludwiga van Beethovena Osudová. Večer tak bude připomínkou a morálním apelem k dění na Ukrajině,“ uvedl Javůrek. Původně měl v rámci Slovanského večera vystoupit Velký symfonický orchestru P. I. Čajkovského, kvůli aktuálnímu dění se ale organizátoři rozhodli program změnit. V programu na hradě Hukvaldy nazvaném Pocta krásám přírody zazní ve světové premiéře nové dílo skladatelky, klavíristky a sbormistryně Szurmanové Proutek z pařezu.

Kompletní program včetně možnosti rezervace vstupenek je dostupný na webových stránkách www.mhflj.cz/program. Všechny koncerty, doprovodné akce a rodinné aktivity vhodné i pro dětské účastníky jsou označeny symbolem lišky Bystroušky. Některé festivalové koncerty jsou již vyprodané, ale přesto je podle Javůrka vidět, že jsou lidé po období covidové pandemie opatrnější, i když s blížícím se začátkem festivalu jejich zájem roste. „Snažili jsme to nevzdat ani v těch opravdu těžkých dvou letech, bylo to ale s omezeními. Koncert má být společenskou událostí…, takže v tomto duchu zase bude letošní festival,“ podotkl Javůrek. Festivalový rozpočet je letos 16,5 milionu korun, což je méně než před pandemií.

Reklama

Doporučované