Hlavní obsah

Krnov modernizuje veřejného osvětlení, sodíkové výbojky mění za LED svítidla

Foto: Pixabay.com/Arcaion

Ilustrační foto.

Reklama

Krnovská radnice připravuje modernizaci veřejného osvětlení. Ve čtyřech ulicích nechá ještě v únoru za dva miliony korun vyměnit 230 starých sodíkových výbojek za moderní LED svítidla.

Článek

Radnice předpokládá výraznou úsporu spotřeby energie. V dalších měsících se bude osvětlení měnit i v dalších ulicích.

Aktuálně se výměna bude týkat ulic Bruntálská, Revoluční, Opavská a Říční okruh. „Nová světla jsou objednána. Dodána by měla být do 10. února. Pak začneme se samotnou výměnou,“ řekl Ondřej Bartoníček z Technických služeb Krnov s tím, že důvodem výměny je snížení spotřeby energie. „Spotřeba se sníží zhruba o šedesát procent,“ upřesnil.

Ještě letos pak bude osvětlení vyměněno také v ulicích U Jatek, 9. května, Tolstého, Kolofíkova, U Tratě a Koperníkova. V rozpočtu města na rok 2022 je na tyto práce vyčleněn jeden milion korun. Veřejné osvětlení modernizuje město Krnov průběžně již několik let.

„Například v roce 2020 bylo nahrazeno 134 kusů starých sodíkových svítidel novými LED svítidly v ulicích Městská, Brožíkova, Pod Rozhlednou, Svatováclavská, Tyršova, Nerudova, Zeyerova, Fügnerova, Nábřežní, Bartultovická, Sovova a Pionýrů. O rok dříve se výměna týkala 146 kusů svítidel na Hlavním náměstí, Zámeckém náměstí a v Hobzíkově ulici,“ doplnil Bartoníček.

Kromě nízké spotřeby a dlouhé životnosti vynikají podle něj nová svítidla kvalitním světelným tokem, funkčností a tím, že plný výkon svítidla je dosažen do dvou vteřin od zapnutí. Běžný provoz veřejného osvětlení v Krnově stojí téměř deset milionů korun ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované