Hlavní obsah

Krnov pozastavil přípravu bourání sedmi vybydlených domů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sedm vybydlených městských domů je v takzvané vyloučené lokalitě vymezené ulicemi Mánesova, Vrchlického a Alšova. O budovy ve špatném technickém stavu projevil zájem krnovský podnikatel a chce je opravit.

Článek

O demolici město uvažovalo proto, že podle odhadů by oprava vyšla dráž než stavba nových bytových domů.

„Na základě žádosti zájemce zastupitelstvo schválilo záměr prodeje domů a k nim přilehlých pozemků. Až bude záměr vyhlášen, mohou se na výzvu přihlásit i další zájemci. Město pak zváží, zda domy prodá, opraví samo, nebo se vrátí k demolici,“ řekla mluvčí města Dita Círová. Dodala, že případný prodej se týká všech sedmi domů. Pět z nich je prázdných, ve dvou dalších je obsazeno 11 z 21 bytů. „Nájemníci, kteří patří mezi neplatiče, v nich mají smlouvu na dobu určitou do 30. června 2022,“ doplnila.

Rozhodnutí o demolici vedení města schválilo loni v září. Odstranění staveb vybralo z několika možností. Kromě prodeje či opravy zvažovali zastupitelé například i konzervaci nemovitostí do dalšího rozhodnutí. Náklady na rekonstrukci byly tehdy odhadnuty na 130 milionů korun. Možným zbouráním objektů se uvolní prostranství o ploše 8000 metrů čtverečních. Plocha by pak měla sloužit k výstavbě bytových domů.

Tzv. sociálně vyloučenou lokalitou může být jak celá čtvrť, tak třeba i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy, takové místo většina obyvatel často vnímá jako problematické. Ve vyloučené lokalitě mnohdy žije skupina obyvatel s omezeným přístupem ke vzdělání či zaměstnání. Navíc jsou tito lidé často zatíženi exekucemi.

Reklama

Doporučované