Hlavní obsah

Krnovská radnice zvedne o deset korun na metr nájemné v městských bytech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Krnovská radnice od příštího roku zvýší nájemné ve svých bytech. Nejčastěji o deset korun na metr čtvereční. Jejich obyvatelé tak nezaplatí dosavadních 55 korun za metr, ale 65 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí města Dita Círová.

Článek

Zdražení se týká více než 480 bytů s pevně stanoveným nájmem. Naposledy se bydlení v městských bytech v Krnově na Bruntálsku zdražovalo v roce 2019. I tehdy to bylo o deset korun.

Město vlastní 1 442 bytů. V necelé pětistovce z nich je nájem pevně stanovený. Tyto byty slouží například matkám samoživitelkám a lidem, kteří se ocitli v ekonomické tísni. „V těchto bytech je nájemné pevně stanovené. U zbývajících bytů zájemci podávají nabídky a byt získá nejvyšší z nich,“ doplnila mluvčí.

Zvýšení ceny bude platit od ledna. Nájemcům, kteří platí základní cenu nájemného, se zvedne nájem o deset korun. „V prvním pásmu to znamená změnu z 55 na 65 korun za metr čtvereční a měsíc, v druhém pásmu pak z 50 na 60 korun. Zrušeno bude třetí pásmo, kde se dosud platilo 45 korun za metr čtvereční. Z něj domy přejdou do druhého pásma. V domech ve Vrchlického ulici, ubytovně v Chéřovské se nájemné měnit nebude. Stejně tak zůstane stejné v komunitním domě pro seniory v Kostelci a v domech zvláštního určení, tedy s pečovatelkou službou, kde zůstává na úrovni 60 nebo 42 korun za metr čtvereční a měsíc,“ uvedla mluvčí.

Starosta Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) řekl, že město chce vyšší výnos z nájemného investovat zpět do bytů. „V následujících měsících a letech chceme zvýšit tempo investic do bytového fondu a dalších nemovitostí v majetku města,“ řekl. Podle něj se nájemné v městských bytech pohybuje dlouho výrazně pod realitou na komerčním trhu bydlení. „Sazby máme navíc nižší než řada měst v Moravskoslezském kraji. Nárůst by neměl ekonomicky dopadnout na nejchudší domácnosti, mohou si totiž žádat úřad práce o kompenzace ve formě příspěvku nebo doplatku na bydlení,“ řekl.

Círová uvedla, že nájemníci, kteří mají uzavřenou smlouvu na dobu určitou, budou informováni, že jim stávající smlouva nebude obnovena, a požádáni, aby se dostavili k uzavření smlouvy nové, v opačném případě budou vyzváni k vyklizení bytu. „Nájemníkům, kteří mají uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, budeme v červnu zasílat nový evidenční list s informací o zvýšení nájemného s tím, že nájemné bude zvýšeno od října 2022,“ doplnila Círová.

Město má aktuálně ve svém fondu 1 442 bytů. A to bez oblasti Alšova, Mánesova, Vrchlického, které jsou vybydlené a určeny k demolici. Získat nájem mohou lidé, kteří v Krnově aspoň tři roky žijí či půl roku pracují. Ve vztahu k radnici nesmějí mít navíc žádný dluh. „Zájem o byty je velký. Na jeden uvolněný byt máme kolem deseti až 15 zájemců,“ řekla mluvčí města se zhruba 23 000 obyvateli.

Reklama

Doporučované