Hlavní obsah

Mapa ukazuje v Ostravě přístupnost jednotlivých míst pro handicapované

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava má k dispozici interaktivní mapovou aplikaci, která především handicapovaným lidem na vozíku poskytuje informace o přístupnosti jednotlivých míst ve městě.

Článek

Do mapy bylo zaneseno přes 1 400 objektů, jako jsou například úřady, kulturní instituce, služby, zastávky městské hromadné dopravy a další. Mapu mohou ale kromě vozíčkářů využít například i maminky s kočárky nebo senioři, kteří se hůře pohybují. Novinářům to dnes řekla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

„Handicapovaní, ale nejen oni, mohou v mapě zjistit, zda je pro ně daný objekt samostatně přístupný, potřebují doprovod či se jedná o objekt zcela nepřístupný. Přístupnost je hodnocena z mnoha aspektů a rozděluje objekty na přístupné se zelenou barvou, částečně přístupné s oranžovou barvou a obtížně přístupné nebo nepřístupné označené červeně,“ uvedla Pokorná.

Mapu přístupnosti lze nalézt na mapovém portálu města. Každé zmapované místo je podrobně popsáno a lidé s omezenou možností pohybu se tak mohou rozhodnout, zda se tam vypraví. Pod jednotlivými ikonami v mapě zájemce najde nejen adresu, ale i detailní informace ke vstupu do budovy, interiéru, dostupnosti parkování, toalet či výtahu.

„Bezbariérovost je nezbytnou podmínkou rovných příležitostí a svobody pohybu nejen pro handicapované, ale také pro seniory či rodiče s kočárky. Je tak pro město nesmírně důležitá a přístupnost veřejných budov, veřejných prostranství, městské hromadné dopravy, ale také například bydlení, patří mezi klíčové úkoly, které město má. Věříme, že se nám postupně daří rozšiřovat to, co by mělo být standardem, ale není to zatím samozřejmost na všech místech, často z technických či ekonomických důvodů, a proto je služba v podobě mapy přístupnosti významnou pomocí všem potřebným,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Na tvorbě mapy se podílejí zástupci Ostravské organizace vozíčkářů a také specialista na architektonické bariéry z odboru územního plánování a stavebního řádu magistrátu, který využívá k pohybu vozíku. „Projekt vychází z potřeb vozíčkářů a je pro ně přínosný. Sám jsem vozíčkář, úzce spolupracujeme právě s vozíčkářem, zaměstnancem magistrátu, který veškeré naše informace a postřehy řeší. Jsme velice rádi, že Ostrava se k tomu postavila vstřícně, my fyzicky mapujeme objekty, zastávky a podobně, poskytujeme kýžené informace. Magistrát pak řeší zveřejnění a aktualizaci informací,“ řekl předseda Ostravské organizace vozíčkářů Tomáš Dvořák.

Reklama

Doporučované