Hlavní obsah

Město má investora na přestavbu Ostravského mrakodrapu

Foto: Pixabay.com/Grzegorz Adamus

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava vybrala investora pro přestavbu takzvaného Ostravského mrakodrapu a s ní související dostavbu nového parkovacího domu. Obě stavby musí být dokončeny nejpozději do pěti let.

Článek

Město chce rekonstrukcí dominantní výškové budovy v Ostrčilově ulici v centru rozšířit nabídku bytů, včetně městského nájemního bydlení a posílit možnosti parkování v této lokalitě.

Věžový dům o 22 podlažích je od roku 2013 kvůli technickým problémům prázdný. Téma jeho rekonstrukce či případné demolice se řešilo opakovaně. Město se nakonec rozhodlo pro záchranu objektu a návrh rekonstrukce pro něj připravilo studio světoznámé architektky Evy Jiřičné. V objektu má vzniknout až 75 bytů od velikosti 1 plus kk až po nadstandardní byty mezonetového typu. V místě dnešního parkoviště by měl být parkovací dům.

„Rekonstrukce je navrhována ve vysokém architektonickém standardu a objekt obsahuje služby a prostory specifického charakteru, jedná se například o požadavek na zelenou fasádu objektu včetně centrálního zavlažování, recepci v objektu či zelenou střechu na parkovacím domě,“ připomněla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Město se rozhodlo, že na projektu bude spolupracovat se soukromým investorem a po dostavbě objektu si chce odkoupit do svého vlastnictví část bytů i parkovacích míst. „Na investora se přenáší projekční část celého projektu. Investor bude tím, kdo rekonstrukci budovy a stavbu parkovacího domu projektově připraví a stavbu zrealizuje, město nakonec bude vlastnit většinu parkovací ploch a část bytů k nájmu pro veřejnost,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Na spolupráci se město dohodlo se společnosti First Skyscraper, která byla jediným zájemcem. Předpokládané náklady na rekonstrukci objektu činily loni v prosinci téměř 510 milionů korun bez DPH, s ohledem na nárůst cen stavebního materiálu ale budou zřejmě vyšší. „Společnost zaplatí městu veškeré náklady za přípravu dokumentací a podkladů opatřených městem ve výši zhruba 5,3 milionu korun bez DPH a dále kupní cenu za pozemek ve výši téměř 43,3 milionu korun bez DPH. Město po dokončení staveb odkoupí od investora 15 bytů včetně tří bezbariérových a 90 parkovacích míst za necelých 231 milionů korun bez DPH. Celkově tak investice město vyjde na 182 milionů korun,“ uvedla Pokorná. Byty chce město využít pro nájemní bydlení, parkovací místa pro nájemníky i veřejnost.

Někteří opoziční zastupitelé dnes kritizovali to, že náklady města jsou příliš vysoké. Vedení naopak oponovalo tím, že jde o projekt, který do města přináší kvalitní architekturu, což se promítá i do nákladů na stavbu, a že cílem nebylo stavět podle nejlevnějšího technického řešení. Poukazovalo také na to, že přestavbou se podaří vyřešit léta problematický objekt.

Povinností investora bude rovněž úprava okolního veřejného prostoru, a to do roka od dokončení stavby. Půjde například o zeleň nebo potřebnou dopravní infrastrukturu, jejíž vlastníkem ale bude město, které následně bude zajišťovat údržbu a správu komunikací.

Reklama

Související témata:

Doporučované