Hlavní obsah

Na historickém Masarykově náměstí v Novém Jičíně bude nově několik stromů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nový Jičín chce lidem poskytnout více stínu, vytvořit v historickém centru lepší mikroklima a také zlepšit zachytávání prachových částic.

Článek

Památkáři původně s vysazením stromů nesouhlasili, ale nakonec své stanovisko přehodnotili. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení).

Podněty k zasazení stromů podle něj přicházely od obyvatel města i od odborníků. Protože se jedná o městskou památkovou rezervaci, musí s tím souhlasit památkáři a při jednání s Národním památkovým ústavem (NPÚ) na konci minulého roku město souhlas nezískalo. Radnice tak plánovala, že namísto pevně zasazených stromů umístí stromy do velkých květináčů, které by umožnily alespoň částečný růst kořenového systému.

„Tyto stromy by však nikdy nedosáhly takových rozměrů a kvality jako stromy pevně zasazené do země, kde mají kořeny možnost volně růst. Proto jsme spolu s autory projektu rekonstrukce náměstí architekty Pekárem a Holánem ještě jednou požádali pracovníky NPÚ o zvážení našich argumentů. Ti své stanovisko přehodnotili a s umístěním stromů nakonec souhlasili,“ uvedl Syrovátka.

Stanovisko památkářů se podle něj změnilo i díky postupně se měnícímu pohledu na takzvanou modrozelenou infrastrukturu, tedy zeleň a vodní prvky. „Metodické centrum zahradní kultury v Kroměříži vydalo novou metodiku k modrozelené infrastruktuře, která více podporuje umísťování zeleně do center měst, a na jejím základě se nyní přikláním k vydání kladného stanoviska. Musí však být splněny určité podmínky, jako zajištění dostatečného a kvalitního prostoru pro nové dřeviny,“ uvedla pracovnice památkové péče NPÚ Andrea Miczková.

Jediným místem, kde je podle ní možné na náměstí stromy vysadit, je prostor okolo morového sloupu, kde už stromy v minulosti rostly. „Nesmí však být v kolizi s mariánským sloupem a průhledy na jednotlivé části náměstí,“ doplnila Miczková. Před sázením stromů se na místě musí udělat archeologický výzkum.

Pro výsadbu stromů musí město zpracovat projekt, který bude stejně jako výsadbu s památkáři průběžně konzultovat. Syrovátka uvedl, že letos radnice vyhradila peníze na zpracování projektu. Stromy by pak na náměstí měly být vysázeny příští rok.

Reklama

Doporučované