Hlavní obsah

Na Novojičínsku má vzniknout průmyslová zóna s až 1000 pracovních míst

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Investiční společnost Accolade chce v Hladkých Životicích na Novojičínsku vybudovat průmyslovou zónu, kde by mohlo vzniknout až 1000 pracovních míst. Části místních obyvatel se ale plán na výstavbu areálu nelíbí.

Článek

„Datum zahájení stavby není přesně dáno, nyní se soustředíme na získání potřebných povolení,“ uvedla mediální zástupkyně společnosti Accolade Pavlína Křivancová. Původně plánované zahájení v červnu příštího roku podle listu zřejmě společnost nestihne.

Firma nyní zveřejnila posudek studie EIA týkající se vlivů na životní prostředí. Oproti původnímu plánu navrhuje několik úprav, například využití kvalitnější čističky odpadních vod nebo vypracování hlukové studie pro případnou stavbu protihlukových stěn.

V první etapě by v areálu měly vzniknout tři, ve druhé pak ještě čtvrtá budova. Podle studie EIA by do zóny v plném provozu mohlo denně jezdit 648 nákladních a 700 osobních automobilů, z toho více než 200 nákladních aut v noci.

Mimo jiné zvýšená dopravní zátěž vadí Spolku Psárka Hladké Životice, který vznikl právě kvůli odporu vůči stavbě. „Hlukovou studii lze hodnotit jako zcela nedostatečnou. Dopočet dopravy je vztažen ke sčítání z roku 2016, nárůst dopravy je však od té doby enormní,“ uvedl spolek v připomínkách.

Podle zemědělce Karla Krkošky není v zájmu obce zábor zemědělské půdy a neobstojí ani tvrzení o tisícovce nových pracovních míst. „V Hladkých Životicích má práci v podstatě každý, kdo pracovat chce, nezaměstnanost je tady hodně nízká,“ řekl Krkoška MF Dnes.

Hladkoživotická starostka Irena Ravčuková listu řekla, že v obci jsou na chystanou zónu dva názory, zastupitelé ale nemají příliš možností, jak reagovat, protože možnost této stavby je v územním plánu obce už od roku 2006. Podařilo se ale podle ní dojednat některé změny v projektu. „Na některé naše podmínky, jako byl například požadavek na maximální výšku budov, ochranné valy a podobně, investor zareagoval a zapracoval je do plánu, i když nemusel,“ uvedla starostka.

Moravskoslezský kraj je regionem, kde je spolu s Ústeckým krajem nejvyšší nezaměstnanost v zemi, na konci listopadu tam podíl nezaměstnaných činil 4,9 procenta. Okres Nový Jičín má ale nezaměstnanost pod republikovým průměrem. Na konci měsíce činila rovná tři procenta, bez práce bylo v okrese 3135 lidí.

Reklama

Doporučované