Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede baletní fantazii Mahlerovy vzpomínky

Ilustrační foto.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) uvede odkládanou premiéru baletní fantazie Mahlerovy vzpomínky. Připravuje ji od března kvůli epidemii koronaviru a vládním nařízením ji ale dosud uvést nemohlo.

Článek

„S baletním souborem NDM inscenaci připravil norský choreograf Jo Strømgren. Premiéra se uskuteční v Divadle Jiřího Myrona 2. prosince,“ řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Světová premiéra Mahlerových vzpomínek měla být v Divadle Jiřího Myrona původně už 27. března. S ohledem na opatření vlády se ale konat nemohla. Divadlo ji proto přesunulo do nové sezony.

Jo Strømgren, který představení připravoval přímo v Ostravě, takto pracoval v 60 zemích světa a vytvořil na 150 choreografií. Je rezidenčním choreografem Norského národního baletu.

Výsledná ostravská inscenace je Strømgrenovým pohledem na dobu, život a tvorbu Gustava Mahlera. Stejně tak ale může v divákovi vyvolat vzpomínky na jeho rodinu v dávné minulosti, přiblížit dobu, v níž žil Gustav Mahler. Strømgren je také autorem scény, vizuálních a světelných efektů k inscenaci.

„Mahlerovy vzpomínky chtěl Jo Strømgren vytvořit na Moravě, v zemi, kde Mahler strávil část života, kde má kořeny,“ řekla šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová. V Ostravě vytvořil originální dílo, které může po světové premiéře jít dále do světa. „Pro nás to byla úplně nová pracovní i umělecká zkušenost,“ doplnila Dřímalová.

Reklama

Doporučované