Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede muzikál Harpagon je lakomec?

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské uvede premiéru původního muzikálu Harpagon je lakomec?, který pro divadlo na motivy Molièrova Lakomce připravili skladatel Boris Urbánek, libretista a režisér Vojtěch Štěpánek a textař Jiří Krhut.

Článek

Poprvé diváci inscenaci uvidí 16. prosince. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Muzikálový soubor má inscenaci připravenou už téměř rok. Premiéra se ale odkládala vinou opatření proti šíření koronaviru. Letos v lednu pouze divadlo inscenaci odehrálo bez diváků. Tak, aby byla kompletně připravená. „Roční odklad premiéry před diváky kvůli lockdownu nám umožnil dílo vypulírovat, lehce pozměnit některé scény, škrtat a dopisovat tak, abychom publiku mohli představit tu nejlepší verzi,“ řekl Štěpánek.

Z původního Lakomce ponechal Štěpánek základní příběh, více ale rozehrál některé postavy a v závěru uvidí diváci také plejádu postav z dalších Molièrových her. „Hudbu složil ostravský skladatel Boris Urbánek. Autorem textů k písním je ostravský textař a bavič Jiří Krhut. Pro šéfa činohry Národního divadla moravskoslezského Vojtěcha Štěpánka i textaře Jiřího Krhuta byl Harpagon první prací na velkém muzikálu. Hudební nastudování má na starost Marek Prášil,“ uvedla Swiderová.

Titulní role lakomce Harpagona byla od počátku určena Liboru Olmovi. Vedení souboru hledalo titul, který by mu věnovalo k jeho životnímu jubileu, a volba padla na Lakomce, ovšem v podobě muzikálu. V dalších rolích se představí například Markéta Schimmerová Procházková, Radek Melša, Tomáš Savka, zpěvačka Dasha či Patricia Janečková. Kostýmy vytvořila Hana Knotková, scénu David Bazika, choreografii Ladislav Cmorej.

Reklama

Související témata:
Moliére

Doporučované